Nyheter

Toger mot Israel i byene

I Bergen beskyldes 1. mai-arrangørene for jødehat. – Tull og tøys, svarer byens LO-leder.

«Fritt Palestina – Boikott Israel», «Stopp Israels okkupasjon – anerkjenn Palestina» – Budskap som dette går igjen i mange av hovedparolene som under årets 1. mai-markering i norske byer.

De fire største. Av de fem største byene er det bare Kristiansand som ikke har minst én parole rettet mot Israel. I de andre er kravet klart: Boikott Israel.

I Kristiansand var støtte til FNs kamp mot USAs Cuba-sanksjoner den eneste internasjonale parolen blant de innsendte forslagene, men i det ferdige vedtaket er kanskje parolen «Folkemakt mot pengemakt» det nærmeste kristiansanderne kommer å adressere forholdene utenfor Norges grenser.

VÅRT LAND MENER: Ensidig 1. mai

– Bryt med «Histadrut»Fagbevegelsen i Trondheim tar til orde for boikott både av landet og av dens fagbevegelse Histadrut.

Pressetalsmann Øyvind T. Hansen ved Landsorganisasjonen sentralt avviser at det er aktuell politikk for LO å gå inn for noen slike boikottaksjoner.

– Det er de lokale 1. mai-komiteene som vedtar paroler, sier Hansen som likevel har forståelse for at mange tematiserer Midt-Østen.

– Fagbevegelsen har et bredt engasjement i Midtøsten gjennom egne aktiviteter og kontakter, sier Hansen.

– Også andre saker. Han mener de mange parolene mot Israel er et utslag av den framtredende posisjonen Midtøsten-konflikten har internasjonalt. Men han er ikke med på at dette er den eneste internasjonale saken i årets 1. mai-tog.

– Finanskrisen vil stå helt sentralt både i paroler og taler i år. Situasjonen knyttet til den store arbeidsledigheten vil være et hovedtema, sier Hansen.

– Hvorfor bare Israel? I Bergen deltar statsminister Jens Stoltenberg under 1. mai-markeringen. Der handler to av parolene om Israel. Det ene tar til orde for opphevelse av blokaden mot Gaza og for boikott av Israel. Den andre sammenlikner staten Israel med apartheid. Parolene har skapt reaksjoner i vestlands-hovedstaden. Bergens-mannen Arnt Thyve spør i et innlegg på Vårt Lands forum verdidebatt.no hvorfor de har valgt seg ut Israel spesielt, og ikke har noen andre land i parolenes søkelys.

– Utspekulert. – Hvordan har sosialistene i Bergen kommet fram til at Israel er det største problemet for arbeidere utenfor Norge, spør Thyve og påstår i sitt innlegg at det bak det hele ligger en «utspekulert form for jødehat».

Dette siste provoserer lederen i Bergen og omegn LO, Ørjan Myrmel.

– Tull og tøys. Vår kritikk retter seg om staten Israel, responderer Myrmel når Vårt Land gjør ham kjent med innlegget.

– Trist. – Artikkelforfatteren mener dere angriper Israel for ikke å bli tatt for jødehat, men at det likevel lukter «brunsvidd» når Israel er det eneste landet som angripes?

– Det får stå for hans regning. Selv er vi helt klare på at vi tar fullstendig avstand fra jødehat. Hvis noen mener vi driver med det, er det trist, sier Myrmel.

Han legger ikke skjul på at det i LO i Bergen har vært et sterkt engasjement for palestinernes sak generelt, og for Gaza spesielt, de siste årene, og at dette kan ha påvirket utvalget av paroler.

– Kunne hatt flere. – Vi kunne hatt flere paroler, men slik er det ikke blitt i år, sier Myrmel. Han påpeker at de regionalt vedtatte parolene vil få følge av de mange klubbenes egne paroler i toget på 1. mai, og at det blant disse også vil være internasjonale paroler, for eksempel om tamilenes situasjon.

Selv skal Myrmel gå under hovedparolen: «Ja til faste, hele stillinger. Fortsatt kamp mot ødeleggende EU-direktiv».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter