Nyheter

Sportsblogger: Toppidretten et dårlig forbilde for barn

– Det er en fare for at barn og ungdom tror at det er utstyret som teller for å bli god, advarer Andras Selliaas.

Når toppidretten blir dyr, kan barneidretten ta skade. Det mener Andras Selliaas, en av Norges fremste sportsbloggere og tidligere ansatt i Norges idrettsforbund.

Han mener det finnes gode argumenter for å bruke penger på toppidrett. Men det kan også skade idretten.

LES OGSÅ: Rike land dominerer på medaljeoversikten i OL

Utstyr viktigst. – Det er dumt at pengene skal avgjøre prestasjonene, men toppidretten har blitt sånn. Utstyr, trening og det å være profesjonell gjør det dyrt.

Faren er at dette forplanter seg nedover i barne- og ungdomsidretten. Det er en fare for at barn og ungdom tror at det er utstyret som teller for å bli god. På den måten er toppidretten et dårlig forbilde, sier sportsbloggeren, og trekker fram langrenn som eksempel.

– Her bruker stadig flere utøvere mye penger på sporten fra de er barn. Det finnes begrensninger i utstyrsbruk, men de blir ofte oversett av foreldre og barn som tror at utstyret er viktigst, mener sportsbloggeren.

På lang sikt kan utstyrspresset også føre til at mange ikke har råd til å holde på. Det kan i verste fall bety at man mister talenter, tror han.

En annen mulig konsekvens er at alvoret tar overhånd.

– Det kan bli for mye alvor og for lite lek og moro i tidlig alder, advarer Selliaas.

Idrettsglede. Det er viktig å skille mellom toppidretten og barneidretten, mener Mari Bjone, som er rådgiver i Norges Idrettsforbund og jobber med barneidrett. Det skal være mulig for alle å delta i barneidretten, sier hun.

– Mange idretter koster mye penger å drive med. Vi ønsker at særforbundene som er medlemmer hos oss, arbeider for å holde prisene så lave som mulig og at det ikke blir for mye fokus på utstyr i barneidretten.

Bjornes sier at Skiforbundet legger vekt på variert trening og forsøker å begrense bruken av dyr skismurning og mange par ski i barneidretten. Også i andre idrettsgrener jobbes det med å unngå at prislappen på barnas sportsutstyr blir høy.

– Barneidretten skal være allsidig og skape idrettsglede for alle, sier Bjone.

I treningsutdanningen til Norges Idrettsforbund legges det vekt på å gi barna en indre motivasjon for å drive med idretten.

– Vi er også opptatt av å utvikle hele barnet og å skape forståelse blant de voksne for at idrettsglede er viktigst.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter