Nyheter

Erkebiskop er Kongo-regimets erkefiende

Den katolske kirke skjerper kampen for å tvinge fram valg i DR Kongo. Kardinal Laurent Monswengo er blitt president Kabilas mektigste motstander.

Bilde 1 av 3

Søndag ble minst tre mennesker drept og nærmere 50 såret da sikkerhetsstyrker igjen slo hardt ned på kirkeledete demonstrasjoner mot president Joseph Kabila i DR Kongo.

Kirkegjengere var oppfordret til å ta til gatene etter søndagsmessen, i protest mot den stadig mer autoritære presidenten som klynger seg til makten.

Sitter på drøy overtid

Kabila har sittet som president siden faren Laurent-Désiré Kabila ble myrdet i 2001, men nektet å gå av da hans siste presidentperiode gikk ut i desember 2016.

Siden har Kabila trenert en avtale som ble framforhandlet av den katolske kirke, om at frie og rettferdige valg skulle avholdes innen utgangen av 2017.

Ny valgdato er satt til 23. desember i år, men de fleste frykter at dette bare er uthalingstaktikk fra en president som nekter å fratre.

LES MER: «Jesus-hæren» voldtok babyer

Kabila angriper kirken

Angrepene i helgen går inn i en serie alvorlige trefninger rettet mot kirkelige krefter siden nyttårsaften, da Kabilas soldater gikk til brutale angrep mot protesterende katolikker i en rekke kirker.

I forbindelse med tre kirkeledete demonstrasjonsdager 31. desember, 21. januar og nå søndag, skal 18 mennesker ha blitt drept og et stort antall skadet. Blant de arresterte er et titalls prester og to nonner.

– Den katolske kirke er på mange måter blitt landets fremste opposisjon etter at den politiske opposisjonens samlende kraft, Etienne Tshisekedi, døde i fjor. Kirken har sterk folkelig støtte, og innehar en moralsk autoritet som gjør at de kan kritisere den politiske eliten på en måte få andre aktører kan, sier seniorrådgiver Aina Østreng i den katolske hjelpeorganisasjonen Caritas Norge.

Nektet adgang til kirker

21. januar ble det rapportert at politiet brukte tåregass og skuddsalver i 75 kirkesogn, og flere steder ble troende fysisk nektet adgang til kirkene.

Overhodet for landets katolske kirke, kardinal Laurent Monswengo, protesterte i kraftige ordelag mot den brutale framferden der «kristne ble forhindret fra å be, mens andre ble forhindret fra å forlate kirkene av politi og militære som var bevæpnet som om de var på slagmarken»:

– Hvordan kan dere drepe menn, kvinner, barn, ungdommer og eldre som synger salmer og bærer bibler, rosenkranser og krusifikser? Lever vi nå i et åpent fengsel, spurte erkebiskopen.

LES MER: Imponert over mor French

Stor kristen befolkning

Av en befolkning i DR Kongo på over 80 millioner regnes rundt 85 prosent som kristne, hvorav drøyt halvparten er katolikker. Med utgangspunkt i sin sosiallære har den katolske kirken historisk spilt en mer aktivistisk og politisk rolle enn den protestantiske.

– Den katolske bispekonferansen står samlet i sin markante kritikk av det autoritære Kabila-regimet, og kardinal Laurent Monswengo er blitt frontfigur for kravet om hans avgang. Kardinalen uttaler seg i klartekst og har rettet svært direkte kritikk mot president Kabila, sier Aina Østreng i Caritas.

Bispekonferansen oppfordrer i en uttalelse befolkningen til å ta skjebnen i egne hender, men med fredelige midler. De oppfordrer i tillegg verdenssamfunnet til å engasjere seg i den politiske krisen. Også pave Frans har engasjert seg og sendt ut en personlig appell for fred i DR Kongo.

Overgangsleder etter Mobutus fall

Monswengo spilte en viktig, men delvis omstridt rolle da den tidligere diktatoren Mobutu Sese Seko i 1997 ble styrtet og tvunget i eksil, etter å ha styrt landet med hard hånd siden 1965. Erkebiskop Monswengo fikk rollen som en de facto overgangsleder for nasjonen, og ledet arbeidet med å utforme en ny grunnlov.

– Mobutu ødela de fleste institusjoner i Kongo, men klarte aldri å knekke kirken. Helt fra kolonitiden har kirken drevet mye av helse- og utdanningstilbudet i landet, og etter hvert som staten er blitt svakere har kirken fortsatt å levere nødvendige tjenester til folket, påpeker Østreng.

Voksende humanitær krise

Protestene mot president Kabila skjer samtidig som også den humanitære utviklingen i DR Kongo går fra vondt til verre:

• 13 millioner mennesker har behov for nødhjelp, seks millioner flere enn ved starten av 2017.

• 7 millioner mennesker sulter, og over fire millioner er internt fordrevet som flyktninger i eget land.

• Provinsene Tanganyika, Kasai og Sør-Kivu ble sist høst gitt FNs høyeste krisenivå, tilsvarende som krigsherjede Syria, Irak og Jemen.

• Til tross for at DR Kongo hadde flest mennesker som ble tvunget på flukt i verden både i 2016 og 2017, har FN det siste året bare fått inn 52 prosent av pengestøtten de ber om.

Flyktninghjelpen sterkt bekymret

Flyktninghjelpen advarer om at den sterkt underfinansierte humanitære krisen i DR Kongo er blant de verste krisene i verden.

Generalsekretær Jan Egeland er sterkt bekymret etter nettopp å ha besøkt landet:

– Verdenssamfunnet har ikke skjønt at Kongos konflikter igjen har blusset kraftig opp. Væpnede menn angriper og misbruker forsvarsløse kvinner og barn hver dag, og tvinger millioner på flukt, sier Egeland.

Selv om det ikke er lett å stoppe volden som utføres av hundrevis av væpnede grupper, mener Egeland det er «uforklarlig og skammelig at verdenssamfunnet ikke gir den mest grunnleggende hjelpen til de 4,5 millioner internt fordrevne menneskene som har flyktet for livet».

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter