Nyheter

Samfunnsdebattanter stempler svenske medier som feige

Svenske medier er politisk korrekte og bruker raskt rasismestempelet, mener Elin Ørjasæter og Bjørn Stærk.

– Innvandringsdebatten i Sverige er utrolig polarisert. Det er nesten uhyggelig. Det står mellom de overakademiske og dannede mediene på den ene siden, og de helt ekstremt rasistiske kommentarfeltene på den andre siden. Sammenlignet med disse ser norske kommentarfelt dannede ut, sier Elin Ørjasæter, skribent og eier av forlaget og bokhandelen Trolltekst.

Hun sier svenske medier er redde for å skrive ting som kan oppfattes som innvandringskritisk, og mener saken Vårt Land omtalte onsdag faller inn i samme mønster som hennes egne opplevelser med svensk presse.

Ørjasæter har selv kommet med kritikk av norsk innvandringspolitikk.

LES OGSÅ: Får ikke forsvare Norge i svensk debatt

– Feige. Da Trolltekst tidligere i år lanserte en e-bok om svensk innvandring og et essay skrevet av Bjørn Stærk, sendte hun ut omkring 50 e-poster til svenske journalister for å skape interesse rundt utgivelsene. Også fire danske og fire norske pressefolk fikk denne e-posten. Alle de danske og norske journalistene svarte. Fra Sverige var det helt stille.

– Jeg sendte en purremail, og fikk et par urovekkende svar fra sentrale medarbeidere i noen av Sveriges største aviser. De skrev ting som «Du aner ikke hvordan det er i Sverige» og «Ikke si hvor jeg jobber». Dette synes jeg er tankevekkende og feigt. Dersom man føler seg sensurert i jobben, slik disse journalistene gav inntrykk av, bør de faktisk vurdere å bytte yrke, sier Ørjasæter.

Hun forteller at hun stadig sender e-post til Sverige, men at hun aldri får innpass i svenske aviser.

BLI MED I DEBATTEN: – De kristne i Norge må på banen, mener svensk teologistudent. Er du enig?

Redde for kritikk. Også Bjørn Stærk kjenner seg igjen i Ørjasæters beskrivelser.

– Debatten i Sverige er veldig hissig og anspent, og det er viktig å si de riktige tingene. Da blir det lett kollisjon når norske skribenter blander seg inn sånn som her, sier Stærk og viser til saken der Clemet, Strømmen og Raknes ikke fikk publisert sitt innlegg i Dagens Nyheter.

– Det brukes sterke ord på begge sider i debatten. De som ikke hører til ytterkantene holder hodet lavt. Jeg ville hatt problemer med å skrive om jeg bodde i Sverige, sier Bjørn Stærk.

Basert på det han har sett av skribenter med tilsvarende meninger, tror han mye av det han skriver ville blitt stemplet som rasistisk.

Han mener svensk media er redde for å publisere ting som utsetter dem for kritikk.

– Hvis du gjør noe feil blir du lett kalt for rasist, at du leker med høyreekstremisme, eller snakker som Sverigedemokratene. Det er veldig lett å bli slått ned på hvis du ikke passer på hva du sier, sier Stærk.

Fortielse. Både Ørjasæter og Stærk mener debattinnlegget fra de tre nordmennene burde være svært interessant for svenskene, og at dette er en fortielse av noe med høy debattmessig verdi.

– Det burde være interessant å få vite at det er nesten ingen som kjenner seg igjen i påstandene, hverken på venstresiden, sentrum eller høyresiden. Det tror jeg ikke svenske lesere har fått med seg. Og det burde de få vite, sier Stærk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter