Nyheter

– Regjeringens fangeeksport rammer barn

Justisministeren vil sende 300 fanger til Nederland. – Barna kan miste kontakten med foreldrene, advarer pårørendeorganisasjon.

– Er det slik at nettverk for de innsatte ikke er viktig lenger? spør organisasjonen For Fangers Pårørende.

Over 1.300 personer står i kø for å få sonet sin dom i norske fengsler. Justisministeren ønsker å få bukt med soningskøen ved å sende kriminelle utenlands. Mandag ble det kjent at regjeringen har forhandlet fram en avtale med Nederland om å sende 300 fanger dit.

– Vi er i en veldig kritisk situasjon nå. Kriminalomsorgen er den største proppen i hele straffesystemet, sa justisminister Anders Anundsen (Frp) til TV 2-nyhetene.

Nå har han fått tilbud om å leie fengselsplasser i Nederland. Men justisministeren forsikrer at soningen vil foregå på norske premisser med norsk direktør og straffegjennomføring etter norsk lovgivning.

LES OGSÅ: Direktorater vil plassere asylsøkere i fengsel

– Rammer barna

For Fangers Pårørende er svært skeptisk til forslaget.

– Dette vanskeliggjør kontakten mellom innsatte og pårørende underveis i soningen. Og nettopp denne kontakten er svært viktig for de innsattes rehabilitering og selvfølgelig også for familiene, sier daglig leder Hanne Hamsund.

Organisasjonen er ikke blitt rådspurt underveis, og saken var ny for Hamsund da den ble presentert på TV 2-nyhetene mandag kveld.

– Med en slik ordning vil jo familien få mye lengre reisevei, i tillegg til at det blir svært kostbart. I praksis vil forslaget føre til langt mindre kontakt mellom den innsatte og familien, sier Hamsund.

Hvert år lever mellom 6.000 og 9.000 barn med en av foreldrene i fengsel. For Fangers Pårørende har i mange år jobbet for å synliggjøre de pårørendes situasjon. De samarbeider også tett med Kriminalomsorgen.

LES OGSÅ: Vil utvise psykisk syke drapsmenn

Alternativ soning

– Men er det ikke bedre både for de dømte og deres familier at de kommer i gang med soning så raskt som mulig?

– Det er klart at ventetiden er enormt belastende for alle parter. Men en bedre løsning vil være å gi flere alternativ soning.

Hamsund nevner samfunnsstraff og soning hjemme med elektronisk kontroll som fotlenke.

Langsiktige løsninger

Også Kriminalomsorgsdirektoratet ønsker økt bruk av slik soning, men er klar på at dette ikke løser problemene med de lange soningskøene.

– De som eventuelt sendes til Nederland er i en annen målgruppe enn de som kan få alternativ soning, sier direktør Marianne Vollan.

Direktoratet er positive til Anundsen forslag.

– Fangeutsending er et spennende tiltak i en svært krevende situasjon med lange soningskøer. Men i tillegg må flere langsiktige løsninger komme på plass, som bygging av flere fengsler. Fangeutsending er jo ingen permanent løsning, påpeker Vollan.

Nærhet mellom fanger og familier

Pårørendeorganisasjonen mener regjeringens forslag bryter med prinsippet om at fanger skal få sone i nærheten av sin familie.

– Nærhetsprinisippet har alltid vært viktig i norsk kriminalomsorg. Ordningen justisministeren nå presenterer er helt klart et brudd på dette, sier Hamsund.

Kriminalomsorgsdirektoratet er ikke enig.

– Nærhetsprinsippet er viktig, men ikke absolutt Det må alltid veies mot andre hensyn. Vi har et langstrakt land og mange fanger må også i dag sone langt fra familiene sine, sier Vollan.

Reisestøtte

– Hvis soning i Nederland blir en realitet, hvordan vil dere i For Fangers Pårørende jobbe for å støtte innsatte og pårørende, Hamsund?

– Vi vil være en pådriver for at staten må kompensere den lange reiseveien med reisestøtte. Vi vil også være tydelige på at dette er en ordning som ikke er egnet for innsatte med barn. At barn skal ha kontakt med sine foreldre er en rettighet. Dersom foreldre må sone i Nederland, er det først og fremst en uskyldig part, barna, som blir rammet, sier hun.

Gode besøksordninger

Marianne Vollan i Kriminalomsorgsdirektoratet påpeker at løsningen med fangeutsending fortsatt er i en tidlig fase, og at dette reiser en rekke viktige spørsmål

– Gode ordninger og ulike tiltak for avvikling av besøk må vurderes og være på plass før eventuell soning i Nederland igangsettes sier direktøren.

Justisminister Anders Anundsen opplyser til TV 2 at ordningen med soning i Nederland først og fremst vil gjelde langtidsfanger og utenlandske statsborgere med et utvisningsvedtak i bunnen. Hvis alt går etter planen vil regjeringen legge fram saken for Stortinget før jul. Ordningen kan være på plass i løpet av første halvår 2015.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter