Nyheter

På kurs for å bli bedre foreldre

Foreldre er mer usikre enn før og trenger hjelp til å takle oppdragerrollen, mener eksperter.

– Jeg er mamma til en sinnatagg på to år som bare skriker hvis han ikke får viljen sin. Hva gjør jeg?

Det er temakveld for ansatte og foreldre i Sommerly barnehage i Fetsund i Akershus. Kursholder Anne Nielsen snakker om hvordan dagens foreldre kan takle den moderne barndommen. Flere stiller spørsmål, som den unge moren med sinnataggen, eller deler sine erfaringer fra den ikke fullt så rosenrøde delen av det å oppdra barn.

– Jeg pleier å si til datteren min at hun må gå ut i gangen hvis hun er sint og grinete. Hun skaper jo bare dårlig stemning. Men det er kanskje litt strengt, undrer en av mødrene.

– La ungene skrike, de bare tester deg, råder Nielsen.

175 kurs. Nielsen har jobbet med barn i tretti år, og livnærer seg nå som forfatter og foredragsholder gjennom firmaet Foreldrepraxis. De siste fem årene har hun holdt omtrent 175 kurs om barneoppdragelse, og temaet er ofte makt og ansvar. Hun mener det finnes en million måter å oppdra barn på, og derfor ingen fasit.

– Det er likevel flere usikre foreldre nå enn før. Det er ingen tvil om at det er et behov for foreldrekurs, sier Nielsen.

I Foreldreutvalget for barnehager (FUB) er heller ikke leder Lena Jensen i tvil om at mange foreldre har behov for slike kurs.

– Foreldre er dømt til å ha dårlig samvittighet, til å kjenne seg utrygge og usikre. Foreldrerollen byr på mange utfordringer, og hverdagen er veldig travel. Det å investere i foreldrekurs er det viktigste barnehagene kan gjøre for å hjelpe foreldre, sier Jensen.

– Verdimessig tomrom. Anne Nielsen understreker at hun på ingen måte mener foreldre skal tukte sine barn, men mener den altfor ettergivende oppdragelsesstilen heller ikke er bra for barn.

– Det er en konsekvens av det moderne prosjektet om at alle er likestilte, at foreldre ikke har rett til å bestemme over barna sine, tror hun.

Nielsen mener dagens foreldre i stor grad mangler verdier og normer.

– Det har oppstått et verdimessig tomrom. Foreldre vet ikke lenger hva som er rett og galt. Før var dette knyttet til kirken, som var veldig tydelig. Dagens foreldre har ingenting å slå i bordet med. De trenger å finne sitt eget, indre verdisett for å bli tydelige voksne, uten at det trenger være det kristne, sier hun.

Merker pågangen. Også Hans Inge Knudsen kurser foreldre til å bli bedre mødre og fedre. Gjennom firmaet Raptus barn hadde han i vår helt fullt program.

– Pågangen er stor, og jeg reiser landet rundt for å holde kurs, sier han.

Knudsen støtter seg til den danske familieterapeuten Jesper Juul og mener foreldrerollen er inne i et paradigmeskifte.

– Før kunne foreldre spørre sine egne foreldre om råd, barneoppdragelsen gikk i stor grad i arv i familien. I dag er det umulig, for verden ser så annerledes ut. Dagens foreldre må på mange måter finne opp barneoppdragelsen på nytt, sier han.

Han peker på medietilgangen, tempoet i folks hverdag, reklame rettet mot barn og at begge foreldrene som oftest er i full jobb som eksempler på at situasjonen har endret seg for dagens foreldre.

Grensesetting. Anne Linn Sagen, som driver firmaet Foreldrekurs, støtter Knudsen i at dagens foreldre på mange måter står alene når de skal oppdra barna sine.

– Samfunnet har forandret seg, og det samme har barna. Det er andre mekanismer som gjelder nå. Foreldre har ofte et godt utgangspunkt, men de trenger å tenke nytt, sier hun.

Sagen fikk ideen om å holde foreldrekurs etter flere år som ansatt i barnehage. Hun opplevde at foreldrene hele tiden stilte spørsmål som gjaldt barneoppdragelse.

– Det er ingen tvil om at behovet er der. Mange har spørsmål angående kommunikasjon og grensesetting, sier hun.

Tre generasjoner. Tilbake i barnehagen i Fetsund er Marte Andrea Ovrid glad for at hun dro på foreldrekurs. Hun har med seg datteren Mille Andrea på fem måneder, samt moren Gøril Ovrid.

– Det er nyttig med et kurs som dette. Jeg kjenner meg veldig igjen i det som blir sagt, sier hun.

Da Gøril Ovrid fikk barn for tretti år siden, fikk hun råd og tips om barneoppdragelse av svigermor. Hun er ikke så sikker på om dagens foreldre vil ha like stort utbytte av å spørre besteforeldregenerasjonen.

– Jeg tror det er vanskeligere å oppdra unger i dag, sier hun.

Kjenner seg igjen. Også kursdeltaker Helene Lang kjenner seg igjen i temaene som blir tatt opp.

– Det er interessant å være her. Jeg har ei jente som har vært veldig grei, mens den yngste er en liten hissigpropp. Jeg trenger noen tips til fremgangsmåter med minstemann, innrømmer hun.

– Kan det bli for mange eksperter som til stadighet skal mene noe om barneoppdragelse?

– Det kan bli mye hvis man leser alt som står i aviser og blader, og undersøkelser om ditt og datt. Det gjelder å være bevisst og sile informasjonen. Jeg tror mye på egen fornuft, sier Lang.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter