Nyheter

Norge mangler 30.000 blodgivere

En ulykkespåske kan ta flere liv enn nødvendig på grunn av blodmangel. Norge mangler 30.000 blodgivere. VÅRT LAND MENER: Blodmangel

- Norge ligger på 3. siste plass i Europa når det gjelder å gi blod, sier Tor Audun Hervig, avdelingsoverlege ved blodbanken på Haukeland sykehus.

Hervig, som også er rådsleder i Røde Kors blodprogram, forteller at om blodtilgangen fortsetter som nå, vil det ikke være nok blod igjen om tre år. I dag har Norge 90.000 blodgivere, men det trengs 120.000 for å fylle behovene. Blodforbruket øker hvert år, mens antall blodgivere holder seg stabilt.

Blodlager. - Blodbankene må nå kalle inn ekstra mange før påske for å dekke det som måtte skje i påsken, sier Tor Ole Bergan, daglig leder for Røde Kors blodprogram.

- Vi fyller opp lagrene til påske,­ men over tid har vi altfor lite blod i blodbankene, sier Bergan.

- I ferier er det vanskelig, det hender de som er innkalt ikke møter opp hos blodbanken, sier han.

Gir de beskjed, kan blodbanken forsøke å kalle inn andre, men uteblir givere, svinner blodlageret fordi de ikke kan kalle inn nye før de ser at folk ikke stiller.

Uholdbart. Hervig sier situasjonen er uholdbar. Han har selv opplevd at blodlagrene har holdt på å gå tomme.

- En helg i fjor sommer skjedde syv ulykker som krevde mye blod, minnes han. Dette resulterte i at de måtte hasteinnkalle­ givere, og fordi det var ferie hadde ikke andre blodbanker noe å stille opp med.

- Slike kriser kan oppstå i ferier fordi mange er reist vekk, forteller Bergan.

Pysete folk. Elisabeth Rosvold, leder for blodbanken i Oslo, mener det er mange årsaker til at blodgiverne stadig blir færre.

- Det kan være lett å gi penger til en sak, men det er vanske­ligere når man selv må møte opp, sier hun og legger til:

- Folk er travlere i dag.

Rosvold merker at mange nordmenn må erfare at andres blod har reddet liv, før de selv vil bli blodgivere.

Bergan sier seg enig i dette og mener at grunnen til at Norge har for få blodgivere er at folk er pysete og har mindre omsorg for medmennesker.

- Når det kommer til oss selv ser det ut til at vi er blitt mer egoistiske, også når det gjelder blodet vårt, sier Bergan.

Blodmangelen fører også til at pasienter som var klare til å bli operert, er blitt sendt hjem.

Karantene. Blodgiverne kan ikke gi blod mer enn fire ganger i året, og 60 prosent av giverne vil derfor til enhver tid stå i karantene.

- I Norge gir hver blodgiver i snitt 2,33 ganger i året, mens målet er at de skal gi blod 1,5 ganger, sier Bergan. Fordi det er så få blodgivere i Norge, gir vi oftere blod enn det blodgivere i våre nærmeste naboland gjør.

Blodprogramleder Bergan understreker at ingen har mistet livet i Norge som følge av for lite blod.

Kampanje. For å rekruttere nye givere ble det satt av 2 millioner på årets statsbudsjett til en verve­kampanje. Avdelingsoverlege Hervig sier at man allerede etter kort tid er langt unna målet om flere givere. Kampanjen startet i februar.

- At Norge ligger på 3. siste plass på blodgiverlisten, er stikk i strid med norsk dugnadsånd, mener Tor Ole Bergan i Røde Kors` blodprogram.

VÅRT LAND MENER: Blodmangel

Les mer om mer disse temaene:

Jarle Sanden

Jarle er papirsjef i Vårt Lands publiseringsavdeling

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter