– Kirken skal ikke stille seg over norsk lov

Norge skylder kirken en takk for kirkeasylsordningen, mener advokat Arild Humlen. – Jeg gir ikke kirken skryt for å drive med kirkeasyl, svarer Ulf Leirstein i Frp.

Min tro

– Kirken har vært den direkte årsaken til at Norge ikke har brutt menneskerettskonvensjonen i flere saker, sier advokat Arild Humlen, som har jobbet mye med asylsaker i Norge.

Han viser blant annet til en asylsak med kongoleserne Jean Paul og Stella Habbima.

– Kongo-ekspterter har sagt at de ikke ville overlevd hvis de ble sendt tilbake, sier Humlen.

Godt forankret. Humlen mener kirkeasyl er en god forankret vernerettighet.

– Slike ordninger oppstår når det er nødvendig. Ingen skal si at det ikke er nødvendig med en slik institusjon, sier Humlen.

Han er imponert over kirkens innsats for asylsøkere.

– Jeg synes kirken har gjort mye bra. Jeg er imponert over norske biskoper. De er tydelige, og sier klart i fra. Da lever kirken i samfunnet, og engasjerer seg i samfunnstematikken som vi andre er engasjert i, mener Humlen.

Han er sterkt imot politikere som sier at kirken skal holde seg unna slike saker.

– Det er det samme som å si at kirken skal ryddes ut av samfunnet, sier han.

LES MIN TRO-INTERVJUET MED ARILD HUMLEN: Noen passer på

Totalt uenig. En av disse politikerne som Humlen er sterkt imot er justispolitisk talsmann Ulf Leirstein i Frp.

– Kirken skal ikke stille seg over norsk lov. Jeg har ikke tenkt å gi noe honnør til kirken for å være pådriver for kirkeasyl, sier Leirstein.

Han mener det utelukkende er politikere som skal bestemme norsk asylpolitikk.

– Hvis kirken er så uenig i norsk asylpraksis, må de heller jobbe politisk for å få inn andre politikere som fører en annen politikk, sier Leirstein.

Sammenligner med pasifister. Advokat Humlen mener rettsvesenet ofte ikke har noe godt grunnlag for å vurdere konvertittsaker. Han viser til at domstolene tar hensyn til personer som hevder å være pasifister for å slippe militærtjeneste. Fordi det er vanskelig å bevise dette, får de som hevder å være pasifister slippe militærtjenesten.

– Det er en interessant sammenligning, men dette blir to helt forskjellige ting, sier Leirstein i Frp.

Han mener det er riktig av Norge å ha en streng praksis i slike saker.

– Det kan ikke bli sånn at alle som hevder å være konvertitter får opphold, sier han.

Tapte asylsak. – Jeg mener Norge følger konvensjonene vi er forpliktet til å følge. Jeg har ikke registrert at vi taper masse dommer i menneskerettsdomstolen, sier Leirstein.

I saken om det pakistanske søskenparet Abbas og Fozia Butt, tapte Norge i menneskerettsdomstolen.

Men slike saker handler om tolkning. Det er ikke så rart at vi taper noen saker av og til. Dessuten har regjeringen sagt at vi skal se på asylbarnsakene spesielt, i motsetning til den rødgrønne regjeringen, sier Leirstein.

Hva tenker du Borgarting lagmannsretts konklusjon i saken om Iranske Roonak Motei, som fikk opphold i Norge etter to års kirkeasyl i Åsnes kirke. Der ble det hevdet at det ville være livsfarlig å sende hun tilbake?

– Lagmannsretten har sagt det, men de har heller ikke vært der nede. Det blir synsing. Det kan ikke bli slik at kirken kan gjøre som den vil fordi de er uenige i loven, mener Leirstein.

LES MIN TRO-INTERVJUET MED ARILD HUMLEN: Noen passer på

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Min tro