Religion

– Kirken og Gud fikk for mye plass etter 22.juli

Leder av Nasjonal støttegruppe etter 22.juli-hendelsen savner alternativer til kirken.

Det er i et intervju med Fædrelandsvennen at Trond Blattman forteller at han synes kirken tok for stor plass i etterkant av 22.juli.

– Kirken og Gud fikk for mye plass. Jeg spør meg hvorfor det automatisk er kirken som kobles inn ved slike store kriser. Hvorfor har ikke Human-Etisk Forbund, imamene eller frikirkene en rolle? Og hvorfor åpnes det ikke et mer nøytralt rom, spør Blattman.

– Åpent rådhus like naturlig

Han mistet selv sønnen Torjus på Utøya, men var ikke en av dem som trakk til kirken i tiden etterpå. Til Vårt Land sier Blattman at dette overhodet ikke er ment som en kritikk av kirken.

- Enten vi liker det eller ikke, så er Norge flerkulturelt og flerreligiøst, og det synes jeg vi bør ta på alvor. Dette er ikke kritikk av kirken, jeg er selv medlem der, men det handler om at det skal være et tilbud der alle kan finne sin plass, sier Blattman til Vårt Land.

- I kriseplaner og beredskapsplaner så er Den norske kirke suverent på plass, og det var kanskje riktig for noen år siden. Men nå har vi skilt stat og kirke, og vi har ikke hatt noen gjennomgang av planene for å se på hvilke andre alternativer det finnes, som gjør at vi favner bredere.

- Hva mener du det offentlige Norge bør gjøre for å favne bredere?

- Jeg mener at det offentlige Norge bør ta på alvor at flertallet i Norge har valgt å skille stat og kirke. Men det gjør de ikke. Stortinget, KrF og mange kristne velgere ønsket å skille stat og kirke, og det ble vedtatt med klart flertall. Når vi da har sagt A så må vi gjøre B også, og ikke gi noen kirkesamfunn forrang foran andre.

LES OGSÅ: Rektorer famler når ikke-kristne elever dør

Blattman peker på at det i Kristiansand kommunes planer står at ved ulykker så skal kirken åpnes opp og fungere som en forsamlingsarena for minnestunder.

- Da bør man på lik linje åpne opp andre rom, såkalt livssynsnøytrale rom. Det skal ikke så mye til.

Som eksempel trekker Blattman frem Sundvollen etter 22.juli. Der jobbet imamer, prester og leger side om side.

- Det var ikke noen humanetikere der, men det kunne det godt ha vært. Det kunne også ha vært katolske prester der. Der var det nesten en slags internasjonal befolkning etter det som skjedde. Det synes jeg var alldeles strålende. At prester og imamer kunne jobbe i samme rom, et nøytralt rom, der de kunne hjelpe folk der og da. Det er også mulig i et åpent rådhus, i en skole, i et forsmalingshus som er livssynsnøytralt, som gjør at alle føler seg hjemme og alle kan inviteres, sier Blattman.

- Folk ber oss åpne

Biskop i Agder og Telemark, Stein Reinertsen, sier at det er viktig at kirken ikke tilriver seg en plass.

– Men erfaringen er mer at folk ber oss om å åpne opp, sier han til Fædrelandsvennen.

Han påpeker at kirken åpner dørene både på eget initiativ og på grunn av henvendelser fra vanlige folk.

- Men vi kan også få henvendelse fra kommunens kriseteam. Kirken sitter på høy kompetanse på dette området, sier Reinertsen og legger til at de er opptatt av ikke å ekskludere noen.

- Flere åpne dører

Uansett håper Blattman at han kan få startet en debatt, og han tror at mange er enige med ham.

- Hvis dette kan starte en debatt som blir edruelig, og som blir bestående av mange gode innlegg, så synes jeg det er veldig bra. Så kan det hende den debatten ender med at vi konkluderer med at det bare er kirken som skal åpne sine dører. Men det tror jeg ikke kommer til å skje. Jeg tror det er mange flere dører som er åpne ved neste katastrofe. Og hvis det er noe vi vet, så er det at det kommer flere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion