Nyheter

Kaster 330.000 tonn spiselig mat hver år

Mat utgjør 40 prosent av innholdet i norske søppelbøtter.

Den statsstøttede miljøstiftelsen Loop gikk i november nøye gjennom søpla fra 100 husstander i Fredrikstad og konklusjonen er nedslående: 40 prosent av alt som kastes er mat, og mer enn halvparten av maten som kastes er spiselig.

Vi kjøper for mye mat, sier Nancy Sand, daglig leder i Loop, til Vårt Land.

I England kaller de det for «The good mother syndrome». Det ganske typisk også i Norge. Vi vil ikke at det bli for lite mat.

Et hektisk liv fører også til matkasting.

Antall personer som kommer til middag, kan variere fra dag til dag, påpeker Sand.

LES OGSÅ:

Juletorsken er klimavinneren

Kaster frukt. 54 prosent av maten som kastes kunne vært spist. Den fordeler seg slik:

* Frukt og grønt: 32 prosent

* Brød og bakervarer: 27 prosent

* Rester fra varme måltider: 15 prosent

* Fersk fisk og kjøtt: 10 prosent

* Meieriprodukter: 6 prosent

* Annet, f.eks. snacks og godteri: 10 prosent

LES OGSÅ: Slik lager du de lekreste resteretter

Klimadimensjon.NRK fastslår på bakgrunn av undersøkelsen at norske husholdninger kaster minst 330.000 tonn fullt spiselig mat i løpet av et år. Undersøkelsen tyder på at velstand fører til kasting. Folk som bor i enebolig kaster mer enn de som bor i blokk.

Nancy Sand i Loop er opptatt av at matkasting er negativt for miljøet.

22 prosent av verdens klimautslipp er knyttet til produksjon og distribusjon av mat. Det er et betydelig klimaavtrykk i maten vår, sier hun.

LES OGSÅ: Slik varer maten lenger

Les flere saker om klimavennlig livsstil på vl.no/klimadugnad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter