Nyheter

Justisministeren ber politidirektøren få slutt på kirkeasyl

Anders Anundsen (Frp) gir politidirektøren klar instruksjon: Ordningen med kirkeasyl skal avsluttes neste år - i samarbeid med «Kirken».

De blåblå regjeringspartiene er knallharde i møte med returnekter går inn i kirker og bedehus for å søke vern mot utsending, etter at de har fått endelig avslag på asylsøknadene:

«Det vil være regjeringens syn at kirkerommet ikke skal brukes til kirkeasyl», skriver Høyre og Fremskrittspartiet i regjeringsplattformen.

VÅRT LAND MENER: Regjeringen må selv ta belastningen med å sende inn politiet

Vel to måneder etter at den blåblå regjeringen kom ut på Slottsplassen, forteller justisminister Anders Anundsen (Frp) nå hva han forventer av politidirektør Odd Reidar Humlegård. I et brev til Politidirektoratet (POD) instruerer han Norges politisjef om å få avsluttet ordningen med kirkeasyl innen neste jul.

– Justis- og beredskapsdepartementet legger til grunn at det tas initiativ til dialog med Kirken i løpet av 2014 med sikte på å finne en felles løsning med Kirken som bidrar til at vi julen 2014 ikke lenger har personer med utreiseplikt som har tatt bolig i norske kirker, skriver departementet til POD.

Hvem «Kirken» er, sier statsråd Anundsen ikke noe om. I samme brev blir politiet orientert om at justisminister Anundsen innvilger alle kirkeasylanter amnesti julehelgen. Politiet skal ikke pågripe dem som går ut av kirkene i tidsrommet midnatt lille julaften til midnatt 2. juledag.

Feil ende. Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) mener regjeringen starter i helt feil ende. Man kan ikke forskuttere konklusjonen før samtalene har startet, sier generalsekretær An-Magrit Austenå.

– Først må man sette seg ned å snakke om hvorfor folk søker kirkeasyl, så kan man finne løsninger.

Austenå mener politidirektøren får en vanskelig jobb, for hvilke kirkelige aktører skal han finne løsninger sammen med:

– Hvem er «Kirken» i dette tilfellet? Er det Norges Kristne Råd, og kan de forplikte alle kirkesamfunn på at man ikke skal åpne kirkedørene for nye asylanter, spør hun.

Terje Aadne er nestleder i paraplyorganisasjonen Norges Kristne Råd som har 19 medlemskirker. Han er ikke forberedt på å føre samtaler med Politidirektoratet med tanke på å avslutte kirkeasylordningen neste år.

– Vi vet ikke hva som skjer i 2014 både politisk og globalt. Dessuten har hver kirkeasylant har sin historie og sine dilemmaer. Vi er glad for at regjeringen gir juleamnesti i år, men ikke for at vi må gi et løfte for 2014.

Aadne er også generalsekretær i Det Norske Baptistsamfunn, som har huset en kirkeasylant i Baptistkirken i Trondheim siden 2005

– Det blir helt feil dersom vi som kirkesamfunn skal gi løfte om at vi ikke lenger tar i mot kirkeasylanter. For oss er det viktig å vise omsorg ut i fra et kristent perspektiv.

Hellige rom. Ordningen med kirkeasyl fylte 20 år i sommer. I 1993 varslet daværende justisminister Grete Faremo (Ap) landets politimestre at politiet ikke skulle ikke hente ut asylanter fra kirkeasyl. Rent juridisk ble kirkeasylet i Norge etablert gjennom rundskrivet fra Faremo. Hun begrunnet avgjørelsen med respekt for hellige rom.

– Burde justisministeren heller sendt ut et nytt rundskriv der han opphever Faremos budskap fra 1993, Austenå?

– Nei, absolutt ikke. Da vil vi ligne regimer som vi absolutt ikke ønsker å sammenlignes oss med. Løsningene ligger i møterommet, sier Noas-sjefen.

– Hva mener Noas om kirkeasyl?

– Vi anbefaler det aldri. Vi sier at dette er en måte å unndra seg utreise på som svekker asylsaken, sier Austenå.

Justisdepartementet ønsket hverken å kommentere eller utdype brevet til Politidirektoratet i går.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter