Nyheter

Høyeste ønske: KrF i regjering

Unngå at Jonas Gahr Støre får makt. Unngå islam-innflytelse. Det er fremste mål til Symposium-leder Bjarte Ystebø.

– Det er positivt at politikere står frem med sin kristne tro, men det er Aps politikk vi må forholde oss til, sier Bjarte Ystebø om at Jonas Gahr Støre markerer egen kristentro i politikken.

Ystebø leder Oslo Symposium. Den kristenkonservative mønstringen som i år arrangeres for tredje gang, starter i dag. Over 550 er påmeldt. I tidligere år har motivasjonen vært å velte et rødgrønt regime.

Nå har Ystebø og kampfellene i halvannet år opplevd det borgerlige flertallet de kjempet for.

– Er det da noen vits i å arrangere Oslo Symposium?

– Ja. Hvis et regjeringsskifte var det eneste som det handlet om, så kunne vi lagt ned. Men skiftet har også vist at Oslo Symposium trengs mer enn noen sinne.

Frykt for Støre

– Hvordan da?

– I all hovedsak er jeg fornøyd med dagens regjering. Jeg er minst fornøyd med at KrF ikke er med i den. Regjeringen har i altfor stor grad kranglet innbyrdes. Jeg ønsker meg en mer harmonisk tilstand og en styringsdyktig regjering.

For lykkes ikke de borgerlige sammen, kan noe annet true:

– Når de hakker løs på hverandre, er det bare én som tjener på dette. Det er Jonas Gahr Støre, og det er veldig bekymringsfullt. Vi har ikke glemt de åtte årene med rødgrønt styre og at den borgerlige seieren var hardt tilkjempet.

KrFs ansvar

For Ystebø og sammenslutningen hans – Kristenfolket – var det et håp at en ny regjering tok noen omkamper. Blant annet gjaldt det felles ekteskapslov.

– Men i stedet er deler av alkoholpolitikken liberalisert og regjeringen kjemper for søndagsåpne butikker. Det kan dere neppe være tilfreds med?

– Henrik Syse har sagt at Høyre er på sitt beste når de samarbeider med KrF. Og KrF er på sitt beste når de samarbeider med Høyre. Derfor skulle vi ønsket at KrF faktisk satt i regjeringen. Da ville ikke de sakene som her nevnes, kommet. KrF ville moderert forslagene.

Avviser «Kristen-Støre»

Ystebø varsler at KrF og andre derfor vil bli minnet om hva konservative kristne kan miste. Ved neste symposium – i 2017 – vil kampen for fortsatt ikke-sosialistisk regjering være hovedsak.

Blant tillitsfolk i KrF summer allerede debatten om en allianse med Jonas Gahr Støre og Ap kan være en farbar vei etter neste stortingsvalg. At Støre har profilert seg offentlig med et kristent verdisyn får mange i KrF-kretser til å se et bilde av et mer forsonlig Ap enn da Jens Stoltenberg styrte.

– Hva frykter dere: I offentligheten snakker Støre oftere frem kristne verdier enn dagens statsminister?

– Vi må forholde oss til den politikken partiet hans står for. Og den er ikke endret.

Ystebø mener dessuten at nye generasjoner Ap-politikere i offentligheten ligger «langt til venstre» og minner mer om det SV en gang var.

«Våre verdier trues»

I morgen er symposiets hovedtema «Våre verdier trues – har vi mot og styrke?». Blant de mange talerne er Frp-leder og finansminister Siv Jensen, Norge IDAG-redaktør Finn Jarle Sæle, islam-kritiker og eks-Høyre-representant Hallgrim Berg, Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk og Ystebø selv.

Ystebø sier at hendelsene i Paris og København tidligere i år har bidratt til at islam og vestens verdier må settes høyt på dagsorden. I brosjyren for konferansen skriver han:

«Vi står ikke overfor en raskt forbigående konflikt. Dette er vår generasjons store prøve. Har vi mot og styrke til å stå opp for våre verdier, eller gir vi etter for trusler og krav fra grupper med onde hensikter?»

«Snikislamiseringen»

Det heter også:

«Fundamentet for den vestlige verdens frihet er kristendom. Det var evangeliet som skapte friheten, freden og velstanden og tar man evangeliet bort, vil heller ikke det andre bestå. Derfor kjemper vi for at Norge skal være et kristent land».

– Det som skjer i Europa nå er at vi ikke klarer å motstå trykket fra islam på en god måte. Da tenker jeg på at man fristes til å slå av på ytringsfrihetskrav og godta «snikislamiseringen» som Siv Jensen kalte det. Altså den stadige tilretteleggingen.

Fryktskaper?

Ytterliggående islamisters terror – som i følge Ystebø også kan ramme oss – bør bare være «begynnelsen på kampen for våre verdier».

– Hva vil du da si til dem som mener dere bidrar til islamfrykt?

– Det største problemet i dag er ikke islamfrykt, men de som feiltolker og mener det ikke handler om islam. Man kan ikke oppriktig mene at det ikke handler om islam når man roper allahu akbar og dreper.

– Det må vi snakke om nå – og ikke når trusselen er på topp, sier han.

Ystebø erkjenner at fremstøtet vil utløse replikker fra mange deler av kristelig sektor. Men i likhet med kamp for borgerlig regjering, skal også denne faren løftes frem når han og Oslo Symposium blir aktør foran stortingsvalget i 2017.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Brennende grasrot

– På det kristelige feltet er du en av svært få som advarer akkurat slik?

– Ja, men grasrota er brennende opptatt av dette. At kristne ledere ikke snakker om dette så ofte, er så sin sak.

– Store deler av norsk kristenliv kan anklage dere for å bidra til en polarisering mellom islam og kristne verdier?

– Vi er i en uønsket situasjon, som ikke vil bli bedre om vi ikke problematiserer. Kampen er helt i begynnelsen. Det er jo ikke noen partner man kan slutte fred med – men krefter som vil oss vondt.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter