Nyheter

Frykter hvitvasking av gull

Stjålet gull kan enkelt selges på nett. Nå vil politiet vurdere om loven som regulerer salget har gått ut på dato.

Eurokrisen har presset prisen på gull til himmels og forbi. Det har gjort sitt til at gull nå er en svært lukrativ vare å kjøpe og selge. En rekke norske og internasjonale firmaer reklamer med at de kjøper alt av gull – alt fra arvesølv til gulltenner.

Mange selskaper tilbyr også å kjøpe gullet over nett. Det eneste selgeren trenger å gjøre er å sende inn en postpakke fylt med gull. Pengene kommer i de fleste tilfeller på konto i løpet av 24 timer.

Nå frykter politiet at den nye bransjen kan gjøre det enklere for tyver å hvitvaske stjålet gull.

– Vi er bekymret for at dette tilbudet kan for å få penger ut av stjålet gull. Med en god pris og mange som tilbyr tjenesten kan det tiltrekke seg kriminelle, sier politiinspektør Bjørn Vandvik i Oslo politidistrikt.

Sterk vekst. Veksten i bransjen er enorm. Mens Oslo Politidistrikt i 2009 ikke hadde gitt en eneste tillatelse til å kjøpe og selge brukt gull, var det i 2011 registrert hele 93 aktører. Og det bare i Oslo.

– Erfaringsmessig er det alltid noen som ikke opptrer ordentlig. Derfor er vi nå bekymret og ser at vi må ha økt kontroll med bransjen, konstaterer Vandvik.

Derfor vil politiet nå se på hva som kan gjøres med brukthandelloven, som i dag regulerer salget av brukt gull.

– Det å kjøpe og selge brukt på nett er i seg selv veldig nytt. Loven er bygd opp for at man fysisk går inn i en butikk, snakker med en antikvitetshandler og selger gjenstander. Formålet med denne loven er å beskytte mot helleri. Vi er betenkte på hvor god denne loven er, sier Vandvik.

Vandvik forklarer at politiet er bekymret for om selskapene som opererer på nett i det hele tatt følger loven i tilstrekkelig grad.

– Man er pålagt å stille spørsmål rundt hvor en gjenstand kommer fra. Vi har begynt å ha kontroll med disse selskapene for å finne ut om rutinene er gode nok og er i en løpende dialog.

Avviser selgere. Norges første og største gullkjøper på nett, Gullvekten, mener de har et system som vanskeliggjør salg av gull for tyver.

– Politiet har et kikkehull inn i våre registre, så de kan se hvem vi kjøper gull av, forklarer daglig leder Hans-Axel Jahren.

Han opplyser at de sjekker identitetene selgerne selv oppgir og navnet registrert på kontonummeret pengene skal utbetales til.

– Vi er også i den situasjon at vi kan avvise selgere der vi mistenker at det kan være mistanke om kriminalitet. Og kommer noen tilbake mer enn to til tre ganger så ringer det en bjelle, sier Jahren.

Også Gullbrev, som driver tilsvarende selskap i Sverige og Finland mener de har en god og trygg praksis for å luke ut kriminelle. På de fleste punktene opererer de to selskapene helt likt. Gullbrev mener likevel det kunne vært lurt å hente inn enda mer informasjon om kunden.

– Vi har også diskutert om vi skal kunne hente inn personnummer. Det er imidlertid litt omstridt hos datatilsynet, sier daglig leder Richard Nordqvist.

Ingen av selskapene kjenner til at det er funnet kriminelle i deres kunderegistre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter