Nyheter

Frp-Siv: Høyre vil fremstå mest mulig lik Ap

– Frp vil noe mer enn å bytte ansikter – vi vil bytte politikk, sier Siv Jensen.

Frp-leder Siv Jensen er forundret over at Høyre har lagt seg så tett inntil Arbeiderpartiet i valgkampen. Selv velger hun en ganske annen strategi.

– Frp vil noe mer enn å bytte ansikter – vi vil bytte politikk. Velgerne skal raskt få merke at landet har fått en ny regjering, sier Jensen til NTB.

Hun mener Høyre-leder Erna Solberg har vært tam og lite offensiv så langt i valgkampen.

– Høyre har gjennom lang tid prøvd å framstå likest mulig Arbeiderpartiet, med en bitte liten tvist. Det overrasker meg. Velgerne vil ha en ny kurs, ikke en videreføring av det bestående, sier hun.

LES OGSÅ: Bondevik om Hareides statsråd-tvil: 'Ikke det lureste Knut Arild har gjort'

– Traust. Ifølge Jensen er det bare «annerledespartiet» Frp som kan sørge for reelle forandringer. Hun ber velgerne huske tilbake til Bondevik II-regjeringen og hvor upopulær den var.

– Folk som ønsker et skifte bør jo også ha en mening om hva dette skiftet skal innebære. Uten et sterkt Frp blir det traust og kjedelig, sier Jensen.

Hun fastholder meget bestemt at det er uaktuelt å støtte en regjering partiet selv ikke er del av.

– Tiden da man kunne regne med vår stemme uten å gi oss avgjørende innflytelse er definitivt forbi. Det tror jeg alle har merket seg.

Forholdet til Høyre var i mange år preget av mistro og mistillit. Men selv om det er blitt bedre, hender det at den gamle Høyre-arrogansen pipler fram, ifølge Jensen.

– Erna Solberg er ikke den fremste eksponenten for dette, selv om hun gang på gang har tråkket i baret ved å avlyse vår politikk, sier Frp-lederen som denne uken vender tilbake på jobb for fullt etter et par ukers sommerferie på hytta i Oslo-skjærgården.

Arveavgift. Foran stortingsvalget i 2009 la Fremskrittspartiet fram en plan for de første 100 dagene i regjering. Også denne gang har Jensen klart for seg hvilke saker som skal løftes høyt i regjeringsforhandlinger.

Å fjerne arveavgiften er helt i toppen av prioriteringslista. Det kan skje allerede i høst, sier hun.

– Høyre har sagt at de vil bruke to år på dette. Det er lite ambisiøst.

Også samferdselspolitikken må krydres og spisses i langt større grad enn Høyre legger opp til.

– Høyre later som offentlig-privat samarbeid er en ny måte å finansiere veiutbygging på. Det er det ikke. Det er et virkemiddel for å få flere private entreprenører – veiene skal fortsatt finansieres.

– Et statlig infrastrukturfond er en bedre løsning fordi det sikrer penger til veiprosjekter utenom årlige budsjettrunder i Stortinget, fortsetter hun.

Bompenger. Fremskrittspartiet er det eneste partiet på Stortinget som prinsipielt motsetter seg bompengefinansiert veiutbygging. Men noen garanti mot nye bompengeprosjekter vil ikke Jensen utstede.

– Det jeg kan garantere er at dette vil være en av de sakene som står veldig høyt på vår liste foran forhandlingene. Så er det opplagt at et lite Frp vil få mindre innflytelse enn et stort Frp, sier hun.

Eldreomsorg og helse er to andre politikkområder hvor borgerlige regjeringsforhandlinger vil støte på vanskeligheter. For Frp-lederen fremmer tydelige krav også her.

– Problemet er at rikspolitikerne snakker som om de kan gjøre noe med problemene i eldreomsorgen, men overlater alt til kommunene. Derfor er vi nødt til å flytte finansieringen fra kommunene til staten. I tillegg må vi lovfeste retten til sykehjemsplass og øke bemanningsnormen på sykehjemmene.

På innvandringsfeltet vil samarbeidspartnerne møtes med krav om strengere regler for familiegjenforening, tiltak mot trygdeeksport og lukkede asylmottak.

– Høyres Nikolai Astrup har sagt at han er fornøyd med dagens politikk. Det er ikke vi. Vi vil stramme inn, sier hun.

Statsrådskabal. Et gjennomsnitt på rundt 16-17 prosent er fasiten for Frp det siste året. Det er godt under nivået fra de to siste stortingsvalgene.

– Vi er på et ganske anstendig nivå og ligger an til å gjøre et godt valg. Men vi er ikke ferdige. Det er lenge igjen av valgkampen, sier Jensen.

Hun er taus om hvilke ministerposter hun tenker seg, men innrømmer at hun allerede har blinket ut enkelte statsrådskandidater.

– Dette er selvsagt noe jeg tenker mye på. Vi har mange å velge blant, så noen vil nok bli skuffet, erkjenner hun.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter