Nyheter

Foreldre tok bordverset tilbake i skolen

Nå synges «Å du som metter liten fugl» igjen.

Da Konsmo barneskole i Audnedal kommune i Vest-Agder ville droppe kristne bordvers, satte foreldreutvalget ned foten og fikk sangen tilbake. I kommunen er 88,2 prosent av innbyggerne medlem av Den norske kirke. Inntil i høst sang elevene ved skolen det kristne bordverset «Å du som metter liten fugl» hver skoledag.

Men da rektoren ved skolen besluttet å kutte ut bordverset før matpakkene ble spist, satte foreldreutvalget ned foten.

– Det blir for dumt når alle elevene i en klasse er med i et kristent fellesskap, sier FAU-leder ved skolen, Britt Dalan.

Endre praksis. Saken om bordvers-kuttet startet på kontoret til kommunalsjef for oppvekst i Audnedal, Even Schau. Han ba skolen endre praksis:

– Kristne bordvers var ikke helt i tråd med kravet om en livssynsnøytral skole. Sang før og under spising kan ha religiøst tilsnitt, men det kan ikke være så ensidig, sier Schau.

Dermed bestemte rektor Kate Vigeland Berrefjord og lærerne ved Konsmo barneskole å kutte ut bordvers helt.

– Dette er praksis ved andre skoler også, sier Berrefjord.

Men da grep foreldreutvalget ved skolen inn, melder Fædrelandsvennen. Enden på visa ble at bordverset ble gjeninnført, om enn med en justering: Det skal også synges sanger fra andre kulturelle og religiøse sammenhenger.

«Hører ikke hjemme». Marianne Aasen (Ap), leder av utdanningskomiteen på Stortinget, liker ikke det hun hører fra Audnedal kommune:

Dette hører ikke hjemme i offentlige skoler, sier hun.

– Dersom slik sang skal gi innsikt i religiøse tradisjoner er det greit. Men dette høres ut som et religiøst rituale, og man skal ikke favorisere ett livssyn. Den kristne formålsparagrafen uttrykker klart at slike ritualer ikke hører hjemme i offentlige skoler, forklarer Ap-politikeren.

– Det kan også være kristne som ikke ønsker slike bordbønner. Å synge slik i plenum kan skape sosialt press, mener Aasen.

Lang tradisjon. Men i Audnedal gir bordvers som «Å du som metter liten fugl» stor mening.

– Her i bygda er det mye kristne folk, sier FAU-leder Britt Dalan.

Hun sier kristne bordvers er en del av en lang tradisjon ved skolen, og synes det er feil at noen få ikke-religiøse og ikke-kristne skal diktere flertallet.

– Men hva med dem som har en annen religiøs bakgrunn eller ikke har noen spesiell tro?

– De som ikke er kristne trenger ikke å synge for maten. Slike sanger er ufarlige, sier Dalan, og legger til:

– Jeg synes ikke skolen skal være livssynsnøytral.

– Må kunne velge. – Man burde ikke praktisere obligatorisk bordbønn for alle, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund (HEF), Kristin Mile.

– FAU-lederen begrunner det med at nesten alle elevene i en klasse er kristne, forandrer det på saken?

– Nei. Det er faktisk sånn at menneskerettighetene er der for å beskytte mindretallet fra majoriteten. Elevene må kunne velge om de vil være med på dette, sier Mile.

– Skyldes utydelighet. I 2005 gikk daværende kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) hardt ut og krevde at lærere som sang bordbønn skulle slutte med det umiddelbart.

Generalsekretæren i HEF mener grunnen til at bordbønn fortsatt praktiseres, skyldes utydelig utdanningspolitikk fra regjeringen.

– Regjeringen har ikke vært tydelige nok. De bør stramme grepet på dette området og be kommunene håndheve den kristne formålsparagrafen bedre, sier Kristin Mile.

Aasen uenig. – Kristin Mile må mene det hun vil, men sentrale utdannningsmyndigheter kan ikke ha oversikt over hva som skjer ute i skolene og kommunene til enhver tid, sier utdanningskomitéleder, Marianne Aasen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter