Nyheter

Fedre som tar pappaperm får mer likestilte døtre

I familier hvor far tar ut permisjon blir det en jevnere fordeling av husarbeidet mellom sønner og døtre, viser ny forskning.

– Våre intervjuer viser at barna som ble født like etter pappapermordningen ble innført, har en mye jevnere fordeling av husarbeidet enn andre barn, sier postdoktor Andreas Kotsadam ved Universitetet i Oslo.

Tidligere forskning viser at pappaperm fører til en jevnere fordeling av husarbeid mellom mor og far. Nå kan forsker Kotsadam og kollega Henning Finseraas ved Institutt for Samfunnsforskning slå fast at ordningen også har en utjevnende effekt på barn av ulike kjønn. Ved å sammenligne barn født rett før og etter reformens start i 1. april i 1993 (se faktaboks), unngår forskerne flere mulige feilkilder. De mener derfor de kan bevise at det er selve pappapermordningen som har ført til utjevningen av husarbeidet. Intervjuene ble gjennomført med barna i 2010, da de var 17 år gamle.

Forsker Kotsadam tror den viktigste grunnen til kjønnsutjevningen er at fedrene fortsetter å gjøre mer husarbeid.

– Og det tjener jentene mest på. Trolig fordi jenter gjør mye mer husarbeid enn gutter i utgangspunktet, sier han.

Norges mykeste mann. – TV 2 kalte meg for Norges mykeste mann. Men det var ikke flaut, bare fint, sier Per Ritzler.

Det gikk ikke upåaktet hen da han avløste kona, daværende barne- og familieminister Grete Berget, og gikk ut i en 10 måneder lang pappaperm sammen med datteren Oda. Før dette hadde han også hatt en to måneders permisjon med datteren Anni. Anni tror selv at pappapermen har vært viktig for det sterke båndet hun og pappa Per har i dag.

– Jeg tror båndene mellom far og datter knyttes fra man er veldig liten, sier Anni Ritzler.

Hun er «kjempestolt» av å ha foreldre som har stått i spissen for pappapermutviklingen. Det var nemlig moren Grete Berget som innførte fedrekvoten i 1993. Anni tror absolutt at hun er blitt mer likestilt som følge av farens pappaperm.

– Men jeg gjør min del av husarbeidet. Søsteren min er det derimot verre med, ler hun.

Kritiserer Høyre. Forsker Kotsadam mener den nye forskningen viser at pappaperm fører til mer likestilling. Derfor er han kritisk til Høyres forslag om å fjerne fedrekvoten. Han tror flere av ordningens positive effekter vil reverseres dersom Høyre gjennomfører forslaget.

– Det er veldig sannsynlig at langt færre menn vil ta ut pappaperm hvis forslaget gjennomføres. Det vil mest sannsynlig føre til mer ulik arbeidsdeling i hjemmet mellom menn og kvinner, og mellom barna deres, sier Kotsadam.

Leder Erna Solberg i Høyre har i Aftenposten oppfordret menn til å stå på kravene om pappapermisjon, men det er ikke nok, mener Kotsadam.

– Det mener jeg er naivt. Vi så et veldig tydelig hopp da fedrekvoten ble innført, sier han.

Rett og plikt. Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) fikk mye oppmerksomhet da han, i sin første periode som finansminister, tok ut pappapermisjon i 1991. Han er dypt uenig med Høyres forslag om å fjerne pappakvoten. Han mener ordningen er viktig både for fedre og for likestillingen.

– Pappapermisjon er både en rettighet og en plikt. Det tror jeg de fleste oppfatter som positivt, sier Johnsen.

Selv har han bare gode minner fra sin tid i pappapermisjon.

– Jeg hadde ganske korte permisjoner, men det var en stor opplevelse å komme så nært på barna, sier han.

– Tror du ordningen har gjort din familie mer likestilt?

– Ja, det tror jeg. Jeg har flinke og hjelpsomme barn. Jeg er sikker på at forskningen du viser til er på rett spor, sier ministeren.

– Modent for valgfrihet. Leder Erna Solberg i Høyre tror 19 år med pappaperm har endret samfunnet, og at Norge nå er modent for en valgfri ordning.

– Jeg tror menn vil ta pappaperm også etter at vi gjør ordningen valgfri. Det er ikke alle som jobber sånn at det er lett å være borte tre måneder, sier Solberg.

– Skjønner du at mange menn stilles i en vanskelig forhandlingsposisjon med dette forslaget?

– Nei. Det vil kanskje gjelde noen som med en gammeldags sjef. Men de fleste sjefene forstår at fedre ønsker permisjon, sier Solberg.

– Forsker Kotsadam mener forslaget vil føre til mer ulik arbeidsdeling i hjemmet?

- Det er jeg ikke sikker på. Arbeidsfordelingen i hjemmet avhenger mest av arbeidsfordeling i arbeidslivet, og nå kommer kvinnene for fullt på den fronten, sier hun.

Bekymret Hareide. – Det er viktig at vi opprettholder ordningen med 10 ukers pappapermisjon, sier leder Knut Arild Hareide i KrF.

I likhet med Kotsadam tror han Høyres forslag om å fjerne fedrekvoten vil føre til færre fedre i permisjon.

– Høyre glemmer at hvis vi tar bort ordningen, så vil det skape et press om at mor tar hele permisjonen. Det kan bli en forventning hos enkelte, spesielt i privat næringsliv, sier Hareide.

Partilederen har selv hatt pappaperm i to uker, og skal ta en ny perm rundt nyttår. Han synes det var veldig fint å få være sammen med datteren Sara Margrethe, og ser fram til neste permisjon.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter