Nyheter

– Et knippe helt spesielle menn

Tobias Santelmann (34) spiller Joachim Rønneberg. Han tror Rønneberg var en viktig årsak til at tungtvannsaksjonen ble så vellykket.

– Tobias Santelmann, hva betyr det for deg at episode 4 av «Kampen av tungtvannet» sist søndag hadde nærmere 1,3 millioner seere og dermed er blant tidenes mest sette drama i Norge?

– Det er selvfølgelig veldig gledelig for alle som har vært involvert, og overraskende at seertallene øker. Mange mennesker har jobbet over lang tid med dette, og det viser at man både har laget en serie som fenger, tatt vare på historien og at det er godt håndverk i bånn her. All ære til Per Olav Sørensen som har navigert og holdt i spakene for hele denne gjengen.

LES OGSÅ: Anmeldelse: Glimrende krigsdrama

– Hvilke tanker gjør du deg om det som Rønneberg, Tronstad og kompani gjorde?

– De som var med, har ikke villet snakke om seg selv som helter, har jeg lagt merke til. De har nesten dysset det ned, mens alle rundt har villet dysse opp hva de gjorde. Disse unge mennene visste at de gikk inn i noe som de sannsynligvis ikke skulle komme ut av i live, men de gjorde det likevel, fordi de visste at dette er viktig for et fritt Norge, som de kjempet for. Vi kan være veldig takknemlige og glade her hvor vi bor i et trygt og godt land for at vi ikke er nødt til å ta de valgene. Men det finnes andre steder i verden som har det akkurat slik, som har et land eller en tro å kjempe for, som de er villige til å ofre livet for. Hva sabotørene gjorde rent fysisk, er noe som vi aldri kommer til helt å forstå vi som leser om det. Under opptakene gjorde vi bare brøkdeler av det, og jeg forstår ikke helt hvordan det lot seg gjøre. Det var et knippe helt spesielle unge menn som i 1943 gjorde denne aksjonen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Hva tror du gjorde at de lyktes?

– Det var vel delvis på grunn av god etterretning og planlegging. De var mer kjent i området enn tyskerne, og så tror jeg de hadde flaks. Det har alle i etterkant sagt, og det er flere punkter underveis, spesielt i selve tungtvannsaksjonen på Vemork, der flere ting spiller inn og gjør at de slapp å løsne et eneste skudd og slapp unna med livet i behold alle sammen. De var også fryktelig dyktige og hadde øvd mye. Jeg velger å si at Joachim Rønneberg var en stor grunn til at de lyktes sånn som de gjorde. Jeg har forstått at han hadde en enorm autoritet, ro og trygghet rundt det han gjorde, selv om han var den yngste av alle sabotørene. Han var en naturlig og god leder, men kunne lytte til medsabotørene sine og improvisere også.

Hva har vært mest krevende for deg i denne rollen?

– Det var vel det fysiske som var mest krevende for mange av oss sabotørene, men det var også det som ga oss mest. Vi var ute oppå vidda, på Rjukan i snø til brystet og måtte kave rundt i den i time ut og inn på natta for å få ting til å funke ordentlig. Det var bikkje kaldt, vi ble fryktelig utslitt av det, men samtidig så var det noe som Per Olav Sørensen ville ha. Samtidig var dette noe vi selv også satte pris på. Vi hadde ikke fått dette hvis vi jobbet i studio, med vindmaskin og greenscreen bak. Da er det verd det.

Hoppet du ut i fallskjerm?

– Skal jeg avsløre alle ting vi ikke gjorde? Jeg kan vel si det sånn at det er ikke mange av oss som har hoppet i fallskjerm. Selv har jeg et snev av høydeskrekk, og har sagt til meg selv at jeg aldri kommer til å hoppe ut av et fly med sekk på ryggen som skal være pakket på en viss måte som gjør at dette skal gå helt fint. Men jeg husker at da jeg fikk rollen og skjønte at dette var scenen, gikk jeg inn i jobbmodus og tenkte at hvis de sier at jeg skal gjøre det, gjør jeg det. Men jeg er glad for at vi slapp.

Vurderte du å snakke sunnmørsk?

– Vi var inne på tanken, men slo det fra oss. Jeg er i utgangspunktet glad i dialekter i jobbarbeidet. Jeg er fra Sørlandet og snakker en dialekt derfra. I teateret jobber jeg mye med dialekter. Men under denne produksjonen var det ingen andre fra Ålesund som jeg kunne rådføre meg med, og min karakter er den som snakker mest av sabotørene når vi først er på. At vi slo det fra oss, ga litt mer frihet til å kunne forandre på ting på sett.

Hva tenkte du da du fikk spørsmålet?

– Dette var et prosjekt som jeg tror de fleste norske skuespillere hadde lyst til å være en del av. Å få jobbe med Per Olav Sørensen med dette prosjektet var noe jeg hadde fryktelig lyst til å gjøre. Da jeg fikk muligheten, var det ikke noe å tenke på, bare å gi plass i timeplanen og sørge for at det lot seg gjøre, og det angrer jeg ikke på. Det har blitt en virkelig god serie.

– Hva vil du ha mer av i norsk politikk?

– Jeg er litt over gjennomsnittet opptatt av kulturfeltet, og ville akkurat nå hatt en tydeligere satsningsplan innenfor kulturfeltet i norsk politikk.

– Hvem ville du heller snakket med nå?

– Min morfar som jeg aldri har snakket med fordi han døde før jeg ble født. Han var motstandsmann under krigen. Det hadde vært interessant å snakke med ham spesielt nå i disse dager.

Du kan se 5. episode av «Kampen om tungtvannet» på NRK1 i dag, søndag, klokken 21.15.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter