Nyheter

Enconadosaken: Godkjent av ‘familiære årsaker’

– Men avgjørelsen bekrefter bare behovet for å endre hele loven, mener advokaten.

Etter en lang søknadsprosess med påfølgende avslag, har familiens klage fått medhold hos Utenlendingsdirektoratet (UDI).

I vedtaket står det: «Man har spesielt lagt vekt på partenes langvarige ekteskap, samt de traumatiske opplevelsene de har hatt som familie».

Advokat Ulrik Sverdrup-Thygesen Sr. er imidlertid overrasket over begrunnelsen.

LES MER: Misjonærfamilie gjenforenes

– Jeg hadde regnet med det ville gå på det økonomiske. Da vi anket vedtaket påviste vi en rekke sideinntekter, som gjorde at Heidi Enconados inntekter oversteg grensen på 217.000 kroner. Dette ble ikke engang nevnt i det endelige vedtaket.

Et lønnsproblem. Ifølge Thygesen bekrefter en slik avgjørelse et enda sterkere behov for å endre hele loven.

– Det bekrefter også at en dialog med politikerne bare er blitt viktigere. Dette kan ramme andre, sier Sverdrup-Thygesen.

I første runde godkjente UDI at familien hadde god nok økonomi for framtiden til å leve i Norge. Men Roberto Enconado fikk avslag fordi kona Heidi tjente mindre enn grensen på 217.000 kroner. Avslagsgrunnen med for lav lønn i 2009 skyldtes misjonærlønnen som er tilfredsstillende i landet de jobbet i.

LES MER: Misjonærpappa vert nekta opphald i Noreg

– Etter mine omregninger ble inntektene på til sammen over 300.000 kroner, sier Sverdrup-Thygeson.

Lønnskravet kan skape problemer for flere ansatte i misjonsorganisasjoner, hvor lønningene ofte er så lave at de utregnet for norske forhold ikke er nok til å betale skatt. Lønnen tar hensyn til familiestørrelse og levekostnader i det enkelte land.

Christine Wilberg Poulsson, direktør for Oppholdsavdelingen i UDI, sa til Vårt Land tidligere i sommer at de har advart om at den nye loven kan få uheldige konsekvenser for personer med bakgrunn i idealistisk arbeid.

– Det ser likevel ut til at de ikke valgte å følge opp dette. Vi har mulighet til å utøve skjønn, men regelverket er strengt når det gjelder unntak fra kravet om inntekt, sa Paulsen.

Kan skje igjen. Nylig lovet justisminister Knut Storberget å møte misjonsforeningene til en diskusjon om loven senere i høst.

– Etter denne hendelsen er det ingen av våre ansatte som umiddelbart vil komme i samme situasjon. Men vi har flere utsendte som er gift med en utenlandsk statsborger og som vi vet kan få samme problemer, sier Bjørn Bjørnø, generalsekretær i De Norske Pinsemenigheters Ytremisjon (PYM), som ekteparet Enconado jobber for.

– Vi har også tilsvarende problematikk i forhold til barnetrygd, hvor begge må være med i norsk folketrygd for at det skal kunne mottas barnetrygd. Det er ikke nok at for eksempel bare mor er med. Så det berører også noen av få av våre folk som har skatteproblemer.

Tidligere har statssekretær Pål K. Lønseth (Ap) uttalt at regjeringen ønsker å få mer erfaring før de endrer lovgivningen, mens KrFs stortingsrepresentant Knut Arild Hareide mener dagens utlendingslov ikke oppfyller barns rettigheter. KrF vil ta initiativ til å endre regelverket dersom regjeringen ikke gjør det.

– Selv om barnekonvensjonen er inkorporert i den nye utlendingsloven, er jeg bekymret for om konvensjonen følges i praksis, sa han til Vårt Land tidligere i sommer.

Fornøyde. UDI har mulighet til å gjøre unntak når det gjelder særlig sterke menneskelige hensyn. I avslaget på Enconados søknad var begrunnelsen at dette ikke var tilfellet med denne saken. Etter klagen er altså dette endret.

– Vi har stor forståelse for nødvendigheten i å stramme inn utlendingsloven. Og vi er svært fornøyde med hvordan UDI har vist at de tar menneskelige hensyn på alvor, understreker Bjørnø.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter