Nyheter

Dialogen stanset etter dialogtur

De reiste i samlet flokk til Midtøsten for å ta religionsdialogen til et nytt nivå. Resultatet ble at videre møter ble avlyst og utsatt.

– Noe av det beste dialogarbeidet jeg har vært med på, sier Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd, om reisen til Jerusalem sammen med representanter for jøder og muslimer.

Etter å ha etablert gruppa «Abrahams barn» i 2011, fant jødiske, kristne og muslimske ledere i Norge ut at de sammen ville reise dit Abraham selv hadde vandret. På nyåret 2013 satte de kursen mot Israel og de palestinske områdene. Turen skulle skape fredelig dialog. Men etterpå ble det stille om Abrahams barn. Rapportene som Utenriksdepartementet (UD) fikk fra turen, beskrev gnisninger og uenighet blant reisefellene.

– Turen ble arrangert for å lære, og å se situasjonen med hverandres blikk. Ja, det var sterke og krevende opplevelser. Det har gjort at vi har trengt tid til å bearbeide disse opplevelsene, før vi fortsetter trepartsamarbeidet.

– Hvordan har dere bearbeidet?

– Vi hadde ett møte en god stund etterpå. Så har vi slitt med å møtes som trepartsgruppe. Det har med praktiske ting, og at folk hver for seg har trengt tid.

Også Kontaktgruppa for Islamsk råd og Mellomkirkelig Råd har hatt færre møter sist år. I 2014 var det to møter. Et ble avlyst på grunn av manglende oppmøte.

– Det stemmer at det var en ganske lang periode i kontaktgruppen uten møter. Det skyldes mest praktiske ting, som skifte i stab, og at datoer ikke passet.

Førstereis

Dette var første gang en offisiell gruppe norske muslimer, jøder og kristne reiste sammen til Israel og det palestinske områdene. Forut for reisen rykket deltakerne ut med en pressemelding som fortalte om store forhåpninger til turen:

– En viktig del av turen er å dele de gode dialogerfaringene vi har i Norge med andre i Israel og Palestina, sa Berit Hagen Agøy i Mellomkirkelig Råd.

– Jeg håper vi kan lære å snakke om konflikten uten at noen av partene hopper ned i skyttergraven, sa Ervin Kohn i Det mosaiske trossamfunn.

– Vi nekter å la ulike syn på den politiske konflikten i Israel og Palestina ødelegge for den gode religionsdialogen vi har på nasjonalt nivå Norge. Utfordringen nå blir å få dialogen ned på grasrotnivå, sa Mehtab Afsar i Islamsk råd Norge.

LES OGSÅ: Modig maur på leting etter Abrahams barn

Satt på vent

«Abrahams barn» planla seminarserie om betente spørsmål. Slik ble det ikke.

Selv om mye av arbeidet ble satt på vent etter reisen, ble det imidlertid planlagt en egen seminarserie for gruppa. Åtte tema ble foreslått, deriblant «Antisemittismens historie og uttrykk» og «Israel, kristensionisme og islamofobi».

Nå viser kalenderen mars 2015. Det er blitt holdt ett eneste seminar.

– Arbeidet stoppet helt opp, sier Anne Sender. Hun er sekretariatsleder i Samarbeidsrådet for tros og livssynsorganisasjoner (STL), og deltok på turen som tidligere forstander i Det mosaiske trossamfund.

– Hvorfor stoppet det?

– Jeg tror at de som var med på turen ikke hadde snakket så mye om det i sitt eget miljø. Hele poenget med å reise var jo at vi skulle få et eget språk, motarbeide fortellinger og språkbruk i egne miljøer. Men det har vi ikke greid. Men så er jeg usikker hva som er årsaken til at det stanset: Om det er Islamsk råd (IRN) som ikke har hatt kapasitet, eller om de har syntes at de har viktigere ting å gjøre. Jeg ser at det ikke bare er Abrahams barn, men også STL-dialogen som har vært utfordrende for dem. Jeg håper at et nytt styre i IRN ser dialogen som en viktig sak.

IRN har sitt årsmøte lørdag. Her skal det velges nytt styre i IRN.

– Hvilke konkrete hendelser førte til at DMT skrev «vi tror vi har startet vår dialog på et for høyt nivå»?

– Jeg skulle i ettertid ønske at vi ikke hadde reist til Gaza og Hebron. Videre hadde vi ikke sjekket nok vårt eget kunnskapsnivå. Noen av dem som var med i gruppen fra muslimsk side hadde aldri vært i Midtøsten før, mens mange av de andre hadde vært der svært mange ganger. Men forskjellene ble tydeligere da vi kom hjem og skulle begynne å evaluere.

«Frustrasjoner»

Da turen var overstått, fortalte rapportene om et dialogforum preget av uenighet:

• Mellomkirkelig råd og Den katolske kirke leverte rapport sammen. Her forteller de at «følelsesmessige reaksjoner og gnisninger internt i gruppen», oppsto i møte med «ubehagelige og stressede situasjoner».

• Islamsk råd Norge (IRN) forteller om «til tider sterke diskusjoner og evalueringsmøter», og hevder at det ble forsøkt å «bortforklare» urett begått i kontroversielle områder.«Der det ikke var uenighet i delegasjonen, var gåturen gjennom bazaren i Hebron der jødiske bosettere kaster søppel, flasker og urin pakket i plastposer på palestinere som er på handletur», skrev IRN.

• «Vi fikk kjenne på hvor vanskelig det var» og «Vi tror vi har startet vår dialog på et "for høyt nivå"», skrev Det mosaiske Trossamfunn.

– Sensur

Kirkene sluttet at «Det kan være at vi i forkant av turen tok for lett på å avklare hva deltakerne mente om konfliktens narrativer og historier, og om grunnleggende forhold som okkupasjonen, muren og bosettingene (...) Vi undres om vi forutsatte mer kunnskap, større enighet og felles forståelse enn det var grunnlag for».

IRN antyder at selve omgangsformen var et problem, da de hevder at de ble «ilagt sensur i hvor og hvordan man burde uttale seg» om oppfatninger om ulike opplevelser. «Det mener vi var unødvendig og svært negativt for en god, fremtidig dialog,» heter det i IRNs rapport.

LES MER: Unge muslimer vil slå ring rundt synagogen

Lagt på is

Rapportene forteller at gruppa «trenger tid» til å snakke om Israel-Palestina-konflikten og ulike fortolkninger av den. «I den sammenheng har vi også måtte nedjustere eller utsette noen av de offentlige oppfølingspunktene som ble planlagt forut for turen», heter det. Blant eksemplene som nevnes, er et seminar, felles kronikk og et prosjekt for å motkjempe antisemittisme, islamofobi og fremmedfrykt i Norge.

Reisen kostet 224.000 kroner. 190.000 kroner var betalt av UD.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Vi er opptatt av dialog

Muslimske delegater reagerte på at de ikke fikk sammenligne palestinernes situasjon med konsentrasjonsleirer og holocaust. Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk Råd Norge, sier reisen var «lærerik, spennende og krevende».

Han sier at de muslimske turdeltakerne synes det var vanskelig og diskriminerende å bli holdt igjen i over tre timer ved israelske checkpoints ut av Gaza. De kristne og jødene ble ikke det.

– Dere skriver at dere ble ilagt sensur. Hvem ila denne?

– Vi var vitne til sterke inntrykk blant annet i Gaza, og ved basaren i Hebron. Mange små hendelser bygget opp til at jeg mente det var viktig å ha fellesmøter daglig. Der fortalte muslimske deltakere om hva de hadde sett, og sa at noe av dette kunne sammenlignes med konsentrasjonsleirer, holocaust og kollektiv rasisme. Da fikk vi beskjed av dialogpartnere at «det kan dere ikke si». Det opplevde vi som merkelig. Vi hadde også en runde etterpå der vi fikk høre at «slik kan man ikke uttale seg». Men vi har snakket åpent og ærlig om dette med våre dialogpartnere. Å være uenige, må vi også kunne ha rom for.

– Hvordan forklarer du at det ikke har vært aktivitet i «Abrahams barn» etter at dere kom hjem?

– Vi har hatt aktivitet. Vi er opptatt av dialog, og har hatt den gjennom bilaterale samtaler og kontakt med både MKR og DMT. Vi har også deltatt på ulike arrangementer sammen. Et eksempel på den løpende og levende dialogen, er at IRN tok initiativet til å besøke synagogen rett etter hendelsene i Paris og København.

Verken Anne Sender eller Berit H. Agøy kjenner seg igjen i at noen ble ilagt sensur.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter