Nyheter

Dette er Norges mektigste livssynsledere

Lett blanding i livssyn og tro blant de viktigste innenfor religion og livssyn. DEBATT: Hvem mener du er landets mest innflytelsesrike livssynsleder?

I går relanserte Aschehoug boka som kårer Norges viktigste personer innenfor ulike samfunnsområder. I Hvem er hvem? får vi også vite hvem redaksjonen mener er de ti aller viktigste av de viktige, og hvem som blir viktigst om ti år. Til sammen utgjør boken et leksikon på over 1.000 norske maktpersoner. Bokserien Hvem er hvem? har røtter tilbake til 1912. Det er 15 år siden forrige utgave.

Ingen kjendisbok. Hensikten med boken er å vise hvem som virkelig har makt i Norge, uavhengig av medietekke.

Bokas redaksjon har blant annet bestått av redaktør Knut Olav Åmås, Civita-leder Kristin Clemet, politisk redaktør Trine Eilertsen i Bergens Tidende, forfatter Ingar Sletten Kolloen, fotballspiller Ole Mathis Hætta og erkenorskpakistaner Khalid Salimi. Redaksjonen har plukket ut navnene, mens kjente skribenter har skrevet omtalene.

Teolog og tidligere biskop i Tunsberg, Sigurd Osberg, har skrevet omtalene av de viktigste personene innen religion og livssyn. Her er like mange kvinner som menn representert.

Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband: En uredd våpendrager i mediene som mange andre organisasjoner kan være misunnelige på, mener Osberg. Han utmerker seg med et entusiastisk, men også veloverveid engasjement for det han kjemper for, heter det i omtalen av Ottosen. Han har også redelighet nok ti å ta de tunge skrittene tilbake i all offentlighet når han har gått for langt.

Anne Sender, forstander for Det Mosaiske Trossamfund: Opptredenen hennes i forbindelse med skuddene mot synagogen i 2005 blir trukket fram som forbilledlig. Hun var trygg og nærværende morgenen derpå. Osberg mener hun føyer seg inn i en rekke av sterke kvinnelige jødiske ledere i verden. Hun har maktet å trå forsiktig, og skjelne mellom det å fastholde norske jøders selvklare borgerrettigheter og det å forsvare staten Israels politikk i Midtøsten, skriver han.

Laila Riksaasen Dahl, biskop i Tunsberg: Å være andre kvinnelige biskop var ikke mindre krevende enn å være den første, skriver Osberg om Laila Riksaasen Dahl. Han trekker fram at hun ble møtt med store forventninger da hun hoppet etter Rosemarie Köhn, men klarte å lande som seg selv. Mange var spent på Riksaasen Dahls profil som biskop. Osberg siterer Aftenposten som skråsikkert konstaterte at Riksaasen Dahl ville redusere mindretallet som var positive til homofilt samliv i bispekollegiet. Men biskopen snudde tvert, og anså ikke lenger homofilt samliv som uforenlig med bibeltroskap.

Bernt Eidsvig, biskop i Den romersk-katolske kirke i Oslo: Bernt Eidsvig er ikke den som i «utrengsmål» trer fram i mediene, skriver Osberg. Han skylder på klosterlivet, som har gjort Eidsvig til en tålmodig mann uten behov for å være i blitzregnet til stadighet. Norge kan ikke utnytte Østeuropeisk arbeidskraft uten samtidig å tilby dem et verdig liv i Norge, og da hører gudstjenester med. Dette budskapet har Eidsvig brakt fram sterkt og klart, slik at myndighetene må sørge for at også billig arbeidskraft får sitte godt i norske kirkebenker.

Senaid Kobilica, leder i Islamsk Råd Norge: En myndig imam på tross av at han ser ut som en nordeuropeisk siviløkonom, konstaterer Sigurd Osberg. Kobilica har ledet Islamsk Råd siden 2007, og sitter også i styret for The Oslo Coalition on Freedom of Religion or Belief. Han har forelest ved mange religionsseminarer i hele verden. Han tolker teksten som forpliktende, men annerledes enn fundamentalistene, påpeker Osberg. Kobilica har slått klart fast at vold grunnet ytringer er feil, og har gjort det klart at tvang i religion er farlig og skadelig.

Ole Christian Kvarme, biskop i Oslo: Kvarme blir beskrevet som en mann med god humoristisk sans. Han har konservative standpunkter, men det har også andre biskoper. Det har rammet Kvarme urimelig og urettferdig at han ble sin forgjengers etterfølger, mener Sigurd Osberg. At han av en uklok lansør ble holdt fram som eneste konservative alternativ blant de nominerte, har rammet ham med en styrke som til tider har vært helt ute av proporsjoner, skriver Osberg.

Resten er:

Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

Ingeborg Midttømme, biskop i Møre.

Ingrid Vad Nilsen, leder av Mellomkirkelig Råd og ekspedisjonssjef i Kirkeavdelingen i Kultur- og kirkedepartementet.

Olav Fykse Tveit, generalsekretær i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke.

DEBATT: Hvem mener du er landets mest innflytelsesrike livssynsleder?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter