Nyheter

– De ønsker ikke at Israel skal være en jødisk stat

Israelsvenner med ramsalt kritikk mot Kirkens Nødhjelp og Mellomkirkelig råd.

I en pressemelding går de to organisasjonene knallhardt og krever at regjeringen tar grep mot Israel.

– Verdenssamfunnet kan ikke lenger bare prate. Manglende handling er en hån mot de lidende i Gaza og bidrar til å undergrave internasjonal rett, sier generalsekretær i Mellomkirkelig råd, Berit Hagen Agøy og generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Atle Sommerfeldt. De legger til at de ikke er mot staten Israel.

– Det er den israelske okkupasjonen vi reagerer på. Derfor vil vi oppfordre til handling mot nettopp okkupasjonen, fortsetter de to kirkelederne.

LES OGSÅ: Merker ingen forbrukerboikott

Jødisk mindretall. Utsagnet får norske israelsvenner til å se rødt. Conrad Myrland, daglig leder i Med Israel for fred, mener Kirkens Nødhjelp og Mellomkirkelig råd snart bør fortelle hva konsekvensen av deres krav vil bli. Selv er han ikke i tvil.

– Jeg synes de bør være så ærlig å si at det de går inn for er at staten Israel ikke lenger skal være en jødisk stat.

– Hva mener du?

– Disse organisasjonene støtter palestinernes rett til å vende tilbake. Samlet utgjør flyktningene fra 1948 og deres etterkommere fem millioner mennesker. Vender disse tilbake vil jødene fort havne i mindretall i sin egen stat, sier Conrad Myrland.

Berit Hagen Agøy fra Mellomkirkelig råd synes synspunktene til Myrland er irrelevante.

– Det er FN som sier at disse flyktningene skal vende tilbake. Det er dessuten ikke slik at det står millioner av flyktninger klar til å vende tilbake. Dette er skremselspropaganda fra Miff sin side.

Mangler troverdighet. Conrad Myrland mener Mellomkirkelig råd og Kirkens Nødhjelp skjuler seg bak en politisk korrekt anti-Israel-retorikk.

– Skal de ha troverdighet må de si til sine venner at de må oppgi kravet om å få vende tilbake. Det er dette som har fått forhandlingene til å falle. Israel har jo kommet med tilbud om å avslutte okkupasjonen, men gjentatte ganger har dette vært det springende punkt.

– Vi vet også at jødene har svært dårlig erfaring med å være minoritet i den arabiske verden. Ekstra umoralsk blir det at det ikke finnes noen flyktninggruppe som har opplevd å få støtte for tilsvarende krav som de palestinske flyktningene fra 1948, mener Myrland.

Menneskerettigheter. – Vi har grunnleggende forskjellig tilnærming til denne saken. Vi forholder oss til FNs resolusjoner. Hvis du ikke deler det utgangspunktet så ser verden ganske annerledes ut, svarer Berit Aga Hagøy i Mellomkirkelig råd.

– Bekymrer det ikke deg at jødene kan komme i mindretall?

– Dette er flyktninger som har rett til å vende tilbake. Vi kan ikke begynne å diskutere om folk har menneskerettigheter eller ikke. Det vil være å undregrave det internasjonale avtaleverket.

– Og det er viktigere enn hvorvidt jødene er i flertall eller mindretall?

– Naturligvis, avslutter Haga Agøy.

Kristenkrav. Mellomkirkelig råd og Kirkens Nødhjelp stiller følgende krav til regjeringen:

# At statlige fond ikke investerer i selskaper som bidrar til den ulovlige okkupasjonen, samt fraråde norsk næringsliv å investere i slike selskaper.

# Arbeide for at det ikke importeres produkter til Norge som er produsert av Israelske bosettere på palestinsk område. Norske myndigheter må arbeide for å etablere en merkevareordning som kan muliggjøre dette.

# Intensivere presset mot Israel for å oppheve den folkerettsstridige blokaden av Gaza og sikre at sivilbefolkningens humanitære behov dekkes.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter