Nyheter

Blått opprør mot reservasjonsrett

18 Høyre-ordførere sier nei til å gi kommunens fastleger muligheten til å reservere seg mot å henvise til abort.

Mange Høyre-topper setter foten ned for helseminister Bent Høies forslag om å gi fastlegene adgang til å reservere seg mot aborthenvisning.

LES MER: Ap-Raymond forsvarer intens reservasjons-kamp

Fristen i høringsrunden er 30. april, men allerede nå sier 18 Høyre-ordførere et klart nei til å gi kommunens fastleger muligheten til å reservere seg mot å henvise sine pasienter til abort, skriver Dagsavisen.

Dersom resten av partiets tillitsvalgte velger å innta samme standpunkt, vil det få konsekvenser for lovendringens gjennomslag ettersom 53 prosent av landets befolkning bor i en Høyre-styrt kommune.

HØR DEBATT: Mandag morgen møttes KrFs Syversen og Aps Johansen til debatt. Hør mer her. 

Tre stemmer. Som NTB skrev mandag, sier det politiske flertallet flere steder i landet nei til å gi sine fastleger muligheten til å reservere seg. Dette gjelder blant annet storbyene Bergen og Oslo, der Høyre-ordførerne Trude Drevland og Fabian Stang har uttalt seg krystallklart om saken.

LES OGSÅ: Knallhard mot rødt reservasjons-kjør

Til Dagsavisen sier ordførerne i Porsanger, Søgne, Vestvågøy, Lindesnes, Bindal, Stryn, Bærum, Fjell, Randaberg, Moss, Ballangen, Halden og Vestby at de likevel vil si nei til sine fastleger dersom regjeringens forslag til lovendring blir vedtatt.

Bare tre stemmer gir Høyre, KrF og Frp det avgjørende flertallet i Stortinget for lovendringen. Ifølge Dagsavisen er flere representanter i begge de to regjeringspartiene motstandere av reservasjonsadgang for fastleger.

LES OGSÅ: KrF-topp: Høie skaper slagmark

Men til tross for at det er tradisjon for å la enkeltrepresentantene avgjøre selv i verdispørsmål, svinger regjeringspartiene partipisken for å sikre at samarbeidsavtalen står fast, skriver Dagsavisen.

LES OGSÅ: «Jeg er en av disse ufyselige, moralistiske legene»

Kommunenes ansvar. Helseminister Bent Høie trosset mandag innvendingene fra KrF og fastholdt at det er kommunene selv som skal bestemme om fastlegene får reservasjonsadgang.

– Høringsutkastet legger opp til det. Mitt utgangspunkt er at dette er kommunenes ansvar allerede i dag, og jeg ønsker å videreføre dette prinsippet, sa Høie til NTB.

Han avviser dermed at lovforslaget ligger utenfor det de fire samarbeidspartiene ble enige om i samarbeidsavtalen.

Reservasjonsordningen var en av KrFs seire i avtalen, men sentrale KrF-politikere frykter nå at kommunene kommer til å stemme ned hele reservasjonsrettsordningen. De mener ordningen blir uthult med regjeringens høringsforslag, og krever derfor nye forhandlinger.

BLI MED I DEBATTEN: «Forslaget til regelverk for fastlegers reservasjon er klokt og tolerant», mener lege Morten Magelssen.

Nye forhandlinger. – Ja, vi må sette oss ned med regjeringspartiene etter at høringsrunden er over, slik at vi kan få til et forslag til Stortinget som alle tre kan være fornøyd med, sier parlamentarisk leder i KrF, Hans Olav Syversen til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Johansen tar selvkritikk om Aps kristenprofil

Overfor NTB slo han i helgen fast at høringsrunden må ende i konkrete, nasjonale retningslinjer for hvordan kommunene skal forholde seg til fastleger som ønsker å reservere seg mot å henvise til abort.

Eilif Haaland i Foreningen for reservasjonsrett for helsepersonell beklaget mandag utviklingen på det sterkeste.

BLI MED I DEBATTEN: «Reservasjonslegene må stå fram», mener teolog.

– Det er meget betenkelig at alvorlige, etiske spørsmål gjøres til gjenstand for et politisk spill i det enkelte kommunestyre. Det virker aldeles galt på meg at kommunene skal kunne overprøve et stortingsvedtak, sier han til NTB.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter