Nyheter

Bjørn Eidsvåg støtter heroinutdeling

Musikeren som har vært sykehusprest i psykiatrien, synes det er «helt strålende» å gi heroin på resept til de tyngste rusavhengige.

– Det kristne behandlingsidealet sier at man skal være helt nykter, men det er ikke så lett som man ønsker, sier Bjørn Eidsvåg.

Hans støtte til heroinutdeling kommer frem i et intervju med gatemagasinet =Oslo.

– Så langt jeg kjenner til det, synes jeg forslaget er helt strålende. Veldig mange tiltak som er gjort på rusfeltet er ikke bra nok, sier Eidsvåg til magasinet, som selges av rusavhengige i Oslo.

– Skummelt mye makt. Bjørn Eidsvåg har erfaring med arbeid med narkomane etter åtte år som prest ved Lier psykiatriske sykehus, hvor de hadde en egen narkotikaavdeling. Han er kritisk til deler av psykiatrien.

– Mange gjorde en solid jobb, men systemet var ovenfra og ned. Jeg er sterk tilhenger av å bygge ned store psykiatriske sykehus, for å få vekk institusjonstyranni og manipulering av pasienter. Har du makt til å bestemme over andres liv, går det til hue på deg. Kirken har blitt så kritisert at autoriteten er trappet ned, men psykiatrien har skummelt mye makt, sier Eidsvåg.

Selv har Eidsvåg blitt tilbudt narkotika i Oslos gater, forteller han til =Oslo.

– «Skarru ha no'?» spurte en litt forsoffen kar. Så løfta han hodet og utbrøt: «Å, er det du?». Da lo vi begge to.

«Langsom aktiv dødshjelp». – Jeg ville aldri blitt rusfri hvis jeg kunne fått heroin på resept, sier Leiv Holstad, leder for Maritastiftelsen og tidligere rusavhengig. Han er sterk motstander av Stoltenberg-utvalgets forslag om utdeling av heroin til de tyngste rusmisbrukerne.

– Jeg veide 55 kilo, var schizofren og det å skaffe stoff var et forferdelig daglig slaveri. Hadde noen sagt til meg at jeg kunne fått stoffet gratis, ville jeg tenkt «jeg vil slutte en dag, men ikke nå». Det kreves desperasjon for å komme seg ut av det. Det blir feil når staten kommer og døyver den desperasjonen ved å tilby gratis narkotika, sier Holstad som ble nykter for 37 år siden.

LES OGSÅ: Sterke reaksjoner etter heroinforslag

Alltid håp. Holstad begynte sin rusavhengighet med hasj, og gikk etter hvert over til å prøve LSD, amfetamin og gikk til slutt på morfin. Etter tre år som morfinist greide 22-årige Holstad å slutte.

– Budskapet fra Eidsvåg og andre som støtter heroinutdeling, er «stakkars deg, det er ikke noe håp». Jeg vil gi det motsatte budskapet. Det er alltid et håp.

– Kan alle narkomane bli rusfrie?

– Ja, alle kan bli rusfrie.

Holstad karakteriserer heroinutdeling som «langsom aktiv dødshjelp», og tror ikke det vil hjelpe hverken den rusavhengige eller samfunnet.

– Det er ikke sånn at vi blir kvitt doplanging ved å dele ut heroin. Da må man i så fall tilby gratis heroin til alle som vil ha det, uten aldersgrense, sier Holstad.

Han trekker frem oppfølging av den enkelte som veien å gå.

– De fleste narkomane tror at de ikke selv greier å slutte. Da får vi hjelpe dem, da, sier han og tar til orde for å opprette flere plasser på behandlingstiltak som har rusfrihet som mål.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter