Nyheter

Asylsøkere skal kurses mot voldtekt

Utlendingsdirektoratet skal hindre vold og voldtekt med egne kurs på asylmottakene.

– Vi er opptatt av å forebygge alvorlige hendelser i og utenfor asylmottakene. Da må vi gi beboerne mer kunnskap, sier fungerende direktør i region- og mottaksavdelingen ved Utlendingsdirektoratet (UDI), Marit Sjaastad.

Rett før helgen offentliggjorde UDI et anbud: De ønsker å kjøpe et kursopplegg for ansatte ved asylmottak. Kurset skal gjøre ansatte rustet til å arrangere såkalte dialoggrupper for beboerne, der temaet er forebygging av vold. UDI vil også ha en håndbok for ansatte, som kan benyttes i tillegg til kurset. Eventuelle tilbydere har frist til 13. august med å levere et tilbud.

– Vi har gode erfaringer når det gjelder å hente inn kompetanse utenfra, og derfor gjør vi det gjerne igjen, sier Sjaastad.

– Ikke mer voldelige. I fjor høst skrev Vårt Land at voldtekt var viet fire setninger i UDIs informasjonshefte til nye asylsøkere. Da hadde sommeren og høsten vært preget av det som ble omtalt som en «voldtektsbølge». Det finnes ingen statistikk som tilsier at asylsøkere er overrepresentert som seksualforbrytere, og den gang sa daværende UDI-direktør Ida Børresen at hun ikke hadde umiddelbare planer om å innføre mer informasjon til beboerne.

– Å bekjempe overfallsvoldtekter er veldig viktig, men vi må ikke gjøre noe som stigmatiserer hele grupper. Det er ikke mulig å sette likhetstegn mellom asylsøkere og voldtektsmenn, påpekte Børresen da.

Sjaastad er enig i at det kan være krevende å holde forebyggende kurs mot vold uten å stigmatisere asylsøkere som mer voldelige enn andre.

– Vi må selvfølgelig trå varsomt slik at kurset ikke virker støtende på noen. Forebyggende arbeid er noe vi er kontinuerlig opptatt av å videreutvikle. Det skal være holdningsskapende, sier hun.

UDI vil ikke ut med hvor mye de har tenkt å bruke på kurset. Årsaken er at det kan virke styrende på tilbudene de får inn, opplyser kommunikasjonsavdelingen.

Frustrasjon og fortvilelse. Ifølge Sjaastad skal ikke kurset innføres på bakgrunn av konkrete hendelser eller statistikk, men fordi UDI generelt ønsker å heve kompetansen på voldsforebyggende arbeid.

Modellen med samtalegrupper for beboerne ligner på kurset «Sammen for sikkerhet», som det private selskapet Hero har innført ved flere av sine asylmottak. Vårt Land skrev om kurset i begynnelsen av juni.

– Jeg vil si at kurset hjelper, og særlig bra er det for dem som nettopp har kommet til Norge, sa asylsøker Shirulhaq Ibrahimi, og fikk støtte av flere andre kursdeltakere.

Positive. Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) hilser UDIs initiativ velkommen.

– Det er positivt med all informasjon som er dialogbasert og kan gis til asylsøkere i mindre grupper. Det er absolutt behov for et slikt kurs, sier hun.

Hun er ikke redd for at samtalegrupper der temaet er å forebygge vold og voldtekt, skal være stigmatiserende.

Les hele saken i Vårt Lands papirutgave tirsdag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter