Nyheter

‘Ap og Høyre gambler med økonomien og klimaet’

Norske politikere kan ikke sitte stille og vente på at oljenæringen krasjlander, mener Venstres Guri Melby. – Vi har gjort vårt, repliserer Ap, mens Høyre bedyrer at debatten er i gang.

Venstre-politikeren viser til advarslene fra økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe i lørdagens Vårt Land, om at utsiktene for tungt oljeavhengige Norge er mer dystre enn på lenge, men at dette er lite omtalt i valgkampen. Lavere oljepris på grunn av klimaprising og lavere fart i Kina, kan ramme Norge hardere enn vi er forberedt på, og raskere.

– Dersom Arbeiderpartiet og Høyre fortsetter å ignorere den økonomiske risikoen ved framtidige olje- og gassutvinningsprosjekter i Norge, har de selv ansvar for feilinvesteringer som gjøres fordi klimakostnadene ikke regnes inn, sier Guri Melby.

Utslipp blir dyrere. Melby har ledet Venstres programarbeid og er stortingskandidat i Oslo.

– Snart får vi en global klimaavtale på plass, og da kommer CO2-prisen til å stige. Norske politikere kan ikke sitte stille og vente på at oljenæringen krasjlander, sier Melby.

Hun mener at de to største partiene gambler både med norsk økonomi, norsk næringsliv og klimautfordringene.

Ut av oljerusen. I stortingsvalgprogrammet for de neste fire årene sier Venstre at utvinning og forbrenning av fossile ressurser i verden må flates ut og trappes ned, og at Norge må ta sitt ansvar for det. Guri Melby mener Norge må gå i gang med en «helomstilling».

– Til nå har oljefunn vært lik inntekter, enorme inntekter, men slik er det ikke lengre. Derfor stemte også Venstre mot det nye Aasta Hansteen-feltet, som eneste parti, fordi vi ikke tror det kommer til å bli lønnsomt noen gang, sier hun.

Høyre vil investere. Nikolai Astrup, energi- og miljøpolitiker i Høyre, er enig med Ulltveit-Moe i at oljeavhengigheten er lite framme i valgkampen. Han vil ikke si nå om Høyre kommer til å redusere den offentlige pengebruken slik Ulltveit-Moe anbefaler.

– Like viktig er hva vi bruker pengene på. Der har den nåværende regjeringen gått bort fra de viktige prinsippene som ble lagt da handlingsregelen ble vedtatt i 2001 om hva pengene skulle brukes til, nemlig investeringer i kunnskap og infrastruktur, sier Astrup.

Han mener at risikoen ved å være tungt avhengig av olje og gass har kommet mer fram i det siste, samtidig som Norge er blitt mer oljeavhengig enn noen gang og samtidig som 2015 nærmer seg. Da kommer en ny klimaavtale som kan få innvirkning på energimarkedene.

– Vi har alle et ansvar for å trekke opp de store perspektivene. Det betyr ikke at disse problemstillingene ikke blir diskutert i de politiske partiene. Både klimautfordringene og karbonboblen diskuteres mye på de arenaene hvor jeg er.

Astrup legger til at hva Høyre vil bruke penger på og hvor mye, kommer an på de økonomiske tidene.

– Vi vil prioritere kunnskap og infrastruktur og bruke milliardbeløp hvert år på miljøteknologi som kan styrke konkurranseevnen og redusere utslippene. Men det vil også være nødvendig å bruke mer penger på noen store offentlige oppgaver som å redusere helsekøene, sier Astrup.

Pensjonsreform og handlingsregel. Ap-politiker og leder for finanskomiteen på Stortinget, Torgeir Micaelsen, mener hans parti i regjering har gjort sitt for at Norge ikke skal bli ensidig avhengig av oljepris og oljeetterspørsel. Han viser til at handlingsregelen skal sørge for en forsvarlig bruk av oljeinntektene, og at Ap foreslo og fikk vedtatt en vekstpakke for næringslivet før sommeren.

– Den skal redusere skattebyrden for bedrifter på fastlandet og gir multinasjonale selskaper rentefradrag, samtidig som vi gjorde virksomhet på sokkelen litt mindre gunstig ved å endre på avskrivningsreglene. Det gir ikke effekt umiddelbart, men over tid gir det et lite bidrag til en mer balansert utvikling av norsk økonomi.

Prinsipielle investeringer. Micaelsen vil ikke være med på at Ap ikke har fulgt opp prinsippene om hva oljepengene skulle brukes til, og viser til investeringer i veier, jernbane, forskning og barnehageplasser.

– Et parti som kan bidra til at Siv Jensen blir finansminister, bør ikke kritisere Ap for økonomisk styring, sier han med adresse til Melby og Venstre.

Micaelsen er heller ikke med på de offentlige pengene ikke brukes effektivt nok. Han viser til at Ap har gått i bresjen for å gjennomføre en pensjonsreform for å gjøre systemet mer bærekraftig, reformert forsvaret og gjort store omstruktureringer i Nav og barnevernet.

– Forskjellen på oss og Høyre er at vi ikke vil bruke pengene vi sparer til å kutte i skattene eller spare, men bruke dem til å gjøre tjenestene bedre, sier Micaelsen.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter