En gang i uken går Marit Bøen en runde rundt og gjennom Urnes Stavkirke. Som tilsynshaver er hun satt til å passe på verdensarven.
– I august 2002 oppdaget jeg at muren på nordsiden hadde glidd inn slik at en lang del av veggsvillen ikke hadde understøttelse.
Trodde det ikke. – Hva tenkte du da?
– Jeg trodde ikke mine egne øyne og fikk med meg mannen min. Så kom det en spesialist som har jobbet her siden 1968. Han heter Knut Krogh, jobber ved Nationalmuseet i København og er en av dem som kan mest om kirken. Han så det med en gang. Folk ville ikke tro det. En kirke som har stått i 870 år kan ikke plutselig begynne å ramle.
En nærmere undersøkelse viste at det ikke bare vare nordveggen som sviktet.
– Nå gjelder det å få stabilisert grunnen. Jeg vet ikke helt hva som må gjøres. Men gulvet må opp i første omgang. Det er ingen fare nå, men det som er gjort er bare midlertidig, sier Bøen.
Nei til bryllup. Når gulvet tas opp, medfører det at kirkelige handlinger ikke kan foregå inne i kirken. Marit Bøen har måttet si nei til sek-syv forespørsler om bryllup til sommeren. Det vil også være en spesiell utfordring å ta imot turister denne sommeren.
Riksantikvaren og Fortidsminneforeningen planlegger et eget formidlingsopplegg med hovedvekt på restaureringsmetoder og tidligere undersøkelser av stavkirken.
Enestående.
Samtidig vil et besøk i stavkirken i år gi en enestående mulighet til å se spor i bakken etter tidligere byggverk på stedet.
Gulvet i kirken har ikke vært oppe siden det ble gjort arkeologiske undersøkelser i 1956-57. Marit Bøen har selv ikke sett det gamle gulvet.
I informasjonsmøtet vil Sjur Mehlum og Ina Borgen Snaprud fra Riksantikvarens stavkirkeprogram og Lisbeth Lundgren fra informasjonsavdelingen hos Riksantikvaren informere om restaureringsarbeidene og svare på spørsmål.
Marit Bøen er glad for at det denne gangen ikke skal stå på penger.