Kultur

Utpekt til ungdommenes forfatter

180 ungdommer har lest åtte voksenbøker og valgt den beste.

– Jeg likte veldig godt begrunnelsen dere ga, sa en overveldet Birger Emanuelsen da han etter tildelingen møtte to av elevene i juryen.

Nesten slåsskamp

Isabel Benedicte Hellebust (18) og Natalie Refvik (19) går begge siste året på Eid vidaregåande skule i Sogn og Fjordane. De har lest åtte av fjorårets bøker sammen med 178 andre elever.

– Det var bare din bok vi virkelig diskuterte. Det endte nesten i slåsskamper, forteller de to.

Kainsmerket

Romanen Fra jorden roper blodet henter tittelen fra 1. Mosebok der Herren sier til Kain: «Hva har du gjort? Din brors blod roper til meg fra jorden». Fortellingen handler om Tallak Nybuen som skadeskyter en reinsdyrbukk, og i den slitsomme jakten som følger, tar han seg til stølen som hans far har leid ut til en jeger. Neste dag drar de to mennene sammen ut i fjellet for å finne bukken. Romanen beskrives som en konsentrert fortelling, rik på kjærlighet – om familie og arv, sannhet og løgn, om hvilke historier som former våre liv, og om hvordan alt kunne vært annerledes.

– Livet er ikke et vedlikeholdsprosjekt, men noe vi må gjenskape hver dag. Alt kan være annerledes, det var noe jeg måtte fastholde hver dag da jeg var ung, sa Emanuelsen i sin takketale.

Tett på

Sammen med de andre nominerte forfatterne satt han der og hørte begrunnelsen bli lest opp. Alle er enige om at det er ekstra skummelt med en jury av ungdommer. Langsomt gikk det opp for Emanuelsen at det måtte være hans roman det dreide seg om.

– Begrunnelsen var tett på det jeg selv har tenkt om min egen bok. Det satte jeg utrolig pris på. Har dere selv skrevet jurybegrunnelsen? insisterer forfatteren på å få vite.

Hellebust og Refvik kan bekrefte at begrunnelsen er skrevet av storjuryen i fellesskap. Etter at lesningen og juryarbeidet ble gjort på hver skole mellom november og mars, har hver klasse valgt to elever som reiste til Oslo for å danne en storjury.

I juryens begrunnelse heter det blant annet at vinnerboka holder på leserne og skaper en stemning som er uhyggelig.

– Boka er godt bygd opp og fanget oss fra første side. Den lever fortsatt i oss og vi sitter igjen med mange spørsmål om karakterene og relasjonene i boka. Vinnerboka skaper et bånd mellom leserne og forfatteren.

Finaleheat

– På vår skole var vi veldig enige, fortalte Snorre Amdal fra Dalane videregående i Egersund. Han er en av dem som leste mye før han ble med i juryen for Ungdommens kritikerpris.

– Den har ikke påvirket meg så mye, sa han.

Sunniva Olaussen (17) fra Samisk videregående i Karasjok synes et par av bøkene var litt tyngre enn de andre å komme gjennom. Arbeidet i storjuryen foregikk slik at de i fellesskap valgte vekk en og en bok til de satt igjen med topp tre. På Eid videregående var de to andre «finalistene» Kjersti Wøien Hålands Dommedøgn og Nils Christian Moe- Repstads lyrikksamling 19 forgiftninger. Men de nådde ikke opp mot Emanuelsens roman.

Mørkeredd

– Da jeg var ferdig med boka, måtte jeg bla tilbake å lese enkelte setninger og avsnitt om igjen, forteller Isabel Benedicte Hellebust.

I takketalen fortalte Emanuelsen hvordan han var veldig mørkeredd som tenåring.

– Jeg fylte nettene med Donald-pocket og litteratur, og jeg hadde god bibliotekar, foreldre som hadde bokhyller og lot meg låne fritt og en norsklærer som åpnet verdener for meg i litteraturen.

To slags lærere

Emanuelsen mener det finnes to slags norsklærere: De som sier det er det samme hva du leser, bare du leser. De andre er de som tør si hva du bør lese.

– Heldigvis var det en slik jeg hadde, sa han.

– Det har noe å si hva dere leser, hva dere skriver, mener og tenker. De tingene dere leser, sier og gjør er med på å gjenskape verden. Det er fantastisk hyggelig at akkurat dere har likt og kjent dere igjen denne boka. Jeg er veldig stolt, glad og ydmyk, sa Emanuelsen til begeistrede jurymedlemmer på Litteraturhuset.

Nye perspektiver

Solveig Sandven Kjesbu er norsklærer for Isabel Benedicte Hellebust og Natalie Refvik.

– Juryarbeidet har gitt meg nye perspektiver på å lese aktuelle bøker sammen med elever som møter litteraturen med friske øyne. Særlig gjaldt det diktsamlingen som jeg selv syntes var vanskelig. Det var den elevene likte best å gå løs på, sier Kjesbu.

Hun er imponert over elevenes engasjement, og hvor åpne og fordomsfrie diskusjonene ble. Alle elevene i klassen har gått to år på yrkesfaglige studieretninger, og de fleste har ikke lest mye før.

– De sier rett ut hva de mener, og dommene kan være nådeløse, sier hun.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Mer interessert

Natalie Refvik har ikke lest så mye tidligere.

– Nå er jeg blitt mer interessert, sier hun.

Isabel Benedicte Hellebust har lest mest krim med Jørn Lier Horst som favoritt.

– Når du leser, blir du sterkere utfordret på egne meninger. Slutten på romanen er veldig utfordrende. Hva skjedde egentlig? Den inviterer deg til å være med å dikte videre, er de to enige om.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur