Kultur

Komikere er mer utsatt for psykiske lidelser

– Robin Williams er et skoleeksempel, sier forsker.

Bilde 1 av 2

– Det som er spesielt med komikerne er at de på den ene siden viser tydelige tegn på å være innadvendte og deprimerte, og på den annen side er de tydelig impulsive med maniske personlighetstrekk, sier Gordon Claridge til Vårt Land.

Han er professor emeritus ved Oxford-universitetets psykologiske fakultet, og publiserte i januar studien Psychotic Traits in Comedians i The British Journal of Psychiatry. Etter at komikeren Robin Williams tok sitt eget liv, har det blitt sagt og skrevet mye om at komikere ofte sliter med depresjoner. Claridges forskning støtter opp om denne oppfatningen.

– Studien vår er en statistisk studie, som viser at komikere ofte har bipolare trekk, sier han.

Spørreskjema. Claridge og kollegaene sendte et skjema som er laget for å måle forekomst av psykotiske trekk til 523 komikere fra Storbritannia, USA og Australia. For å kunne sammenligne komikernes svar med andre som er vant til å opptre, stilte forskerne de samme spørsmålene til en gruppe skuespillere, og også til en generell kontrollgruppe av mennesker som ikke arbeider i kreative yrker, skriver Forskning.no, som omtalte undersøkelsen da den ble publisert i januar.

Skjemaet heter O-LIFE (Oxford-Liverpool Inventory of Feelings and Experiences) og måler fire forskjellige typer psykotiske trekk:

1. Uvanlige opplevelser (tro på telepati og paranormale hendelser).

2. Kognitiv disorganisasjon (vansker med å fokusere tankene og det å bli lett distrahert).

3. Introvertiv anhedoni (redusert evne til å føle glede og lyst, inkludert unngåelse av intimitet).

4. Impulsiv non-konformitet (tendenser mot impulsiv, antisosial oppførsel).

Komikere scoret signifikant høyt på alle de fire typene av psykotiske personlighetstrekk. Mest slående var det at komikerne både skåret høyt på introvert anhedoni og impulsiv non-konformitet.

Verktøy. Selv om det kan være belastende å leve med slike personlighetstrekk mener Claridge kreative mennesker kan bruke slike egenskaper konstruktivt.

– Hos folk som er klinisk syke ser vi at tankene haster fra det ene til det andre, på en måte som er nærmest usammenhengene. Folk som er noe lengre nede i spekteret har det mer under kontroll, så hos dem manifesterer deg seg som at de «tenker utenfor boksen», sier han.

For mange kan mani og depresjon framstå som rake motsetninger. Men disse egenskapene er ofte uløselig knyttet til hverandre, sier forskeren.

– Hurtige tankerekker kan også være en forsvarsmekanisme mot depresjon. Her ligger den underliggende dynamikken: De bruker manien til å legge lokk på depresjonen.

I tillegg til Williams trekker Claridge fram eksempler som Spike Milligan, Ruby Wax og Stephen Fry. Sistnevnte er også president for Mind, en støtteorganisasjon for mennesker med mentale lidelser.

Mulig forutsetning. Studiens freidige konklusjon er at den uvanlige personlighetsstrukturen, som er så utbredt blant komikerne, kan være én forutsetning for komisk talent.

– Komikernes arbeid tar ofte utgangspunkt i en kognitiv stil. Det handler om å tenke utenfor boksen og trekke ukonvensjonelle linjer. Dette er tydelig i mange kreative yrker, men for komikere er det helt sentralt.

Dette kan forklare hvorfor mennesker i kreative yrker ofte er motvillige til å oppsøke profesjonell hjelp, mener han.

– Ofte er det slik at disse menneskene blir behandlet med medisiner, noe noen føler dreper kreativiteten. Så det er et vanskelig dilemma, sier Claridge.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur