Kultur

Grønn superhelt på vei

I Fritt forlags nye barnebok samler superhelten søppel istedet for å fly.

Geir den grønne gutten er ikke en vanlig superhelt. Han er en ganske alminnelig gutt som bor sammen med mammaen sin og hverken kan vise til superkrefter eller se gjennom vegger. Men Geir vet alt om hvordan man skal redde verden fra en miljøkatastrofe. Etterhvert ikler han seg både grønn superheltdrakt, opptar jakten på miljøskurker og går for alvor i gang med å sortere søppel.

– Dere har ikke vært redde for å bli for pedagogiske?

– Jo, svarer Øyvind Asbjørnsen.

På sitt egne «Fritt forlag» gir han nå ut noe så uvanlig som en barnebok om miljøvern. At den pedagogiske barnelitteraturen stort sett døde ut på slutten av 70-tallet, har han for lengst hevet seg over. I samarbeid med medforfatter Bent Hvale og illustratør Trygve Nielsen festes kloke råd om søppelsortering, energisparing, gjenbruk og andre miljøtiltak mellom to permer - alt beregnet på barn mellom 5 og 11 år.

Bye bye Blekkulf. «Fritt forlag» ble startet opp for to år siden. Målet er å gi ut litteratur som kan få en til å rokke ved fastlåste holdninger. Asbjørnsen og medforfatter Bent Hvale kan fortelle at de i utgangspunktet lette etter barnebøker med miljøverntema blandt utenlandsk litteratur, tanken var å oversette.

– Men det var rett og slett ikke mulig å få tak i denne typen bok av bra kvalitet, så vi bestemte oss for å skrive selv.

Å gjøre miljøvern engasjerende for barn krever en spennende historie med karakterer som barna kan relatere seg til, presiserer Hvale.

Mens Blekkulf ordner opp som blekksprut, bestemte de seg istedet for å lage en 100 prosent realistisk historie.

Ingen pekefingerbok. Geir den grønne gutten er den første av det «Fritt forlag» planlegger som en lang serie av barnebøker om miljøvern. Mye av utfordringen har ligget i det å skrive lett om et så komplekst tema, målet er å bli enda bedre.

– Få interesserer seg for å ta vare på kloden. Å engasjere til miljøvern handler om en balansegang mellom å male fanden på veggen og fortsatt gi folk troen på at det faktisk nytter å gjøre noe, forteller Asbjørnsen.

Han håper Geir den grønne gutten kan bevisstgjøre barn, som igjen kan mase på foreldrene sine når det gjelder miljøtiltak.

– Men dette er ingen pekefingerbok. Vi har jobbet med å gjøre historien så sterk at pedagogikken skal komme frem gjennom historien. At det tilsynelatende tørre og informerende skal bli fengende.

Politiske assosiasjoner. Foreløbig er Josten Gaarder den kanskje fremste representanten for en slik type litteratur, hvor pedagogikk og litterær kvalitet ikke er noen motsetning. I Geir den grønne gutten blir de forskjellige personene representanter for ulike måter å forholde seg til miljøet på. Geirs mor, et bilde på den store, sløve gruppen som ikke interesserer seg så voldsomt. Mens man med miljøskurkene fort kan få assosiasjoner til politiske partier som er mer opptatt av penger enn miljø. Boken kommer også med klare paralleller til giftdumpingen i Oslofjorden.

Med mye informasjon som skal ut til leseren, er bildene tegnet i en enkel og klar stil.

Illustratør Trygve Nielsen kan fortelle at han har tenkt på hva han selv likte som barn under arbeidet med bildene.

– Defor har jeg lagt vekt på detaljer og tydelige bevegelser. Jeg prøver å legge meg på et litt tøysete nivå, å myke litt opp, forteller Nielsen.

Tøys til tross, med miljøvern som tema blir Geir den grønne gutten et modig forsøk og et friskt pust inn i en barnebokverden hvor de fleste helter begrenser seg til superkrefter og eventyrlige reiser. Et forsøk på å gi barna en helt verden i dag trenger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur