Kultur

‘Den sto i hylla som en tjukk bibel’

Frank Kjosås leste ikke Halvbroren av Lars Saabye Christensen før han fikk en rolle i tv-serien. Da leste han den fem ganger.

– Jeg har ikke hatt noen ærefrykt for å gå inn i Lars Saabye Christensens univers. Jeg er bare glad og stolt over å få være med, sier Nicolai Cleve Broch.

Han spiller hovedpersonen Barnum som voksen i filmatiseringen av Lars Saabye Christensens roman Halvbroren. Tv-serien, som skal sendes på NRK på nyåret, er allerede solgt til 13 land og er en av NRKs største dramasatsinger noensinne.

Broch forteller at Lars Saabye Christensen åpnet det litterære universet for ham, særlig med Beatles og Bly.

– For meg er Lars Saabye Christensen helt rå. Han er poet, men samtidig kul, sier Broch.

Frank Kjosås, som spiller halvbroren Fred, hadde ikke helt det samme forholdet til den prisbelønte forfatteren.

Halvbroren var en bok som jeg aldri gadd å lese, sier Kjosås.

– Den sto der i hylla som en tjukk bibel, og det føltes som en innsats å sette i gang med den. Men etter at jeg fikk rollen i tv-serien, har jeg lest den fem ganger, så jeg føler jeg har gjort opp for det nå.

En mørk arv. Halvbroren handler om Barnum og halvbroren Fred, som vokser opp i etterkrigstidens Oslo. Barnum er sønn av klovnen Arnold, mens Fred ble unnfanget ved en voldtekt på frigjøringsdagen i 1945. Fred passer hele tiden på broren sin, men når Fred plutselig forsvinner, blir Barnum besatt av å finne halvbroren igjen.

Frank Kjosås forteller at Fred er en fyr som elsker broren sin, og som er villig til å gjøre alt for ham, koste hva det koste vil.

– Men Fred sliter med en arv som ikke er så hyggelig. Han skjønner at det er noe fælt som har skjedd, men han vet ikke hva, sier Kjosås.

– Da jeg leste boka, fikk jeg inntrykk av Fred som en stille kjempe. Men det utrolig tydelige, fysiske, nesten karikaturaktige som finnes i bøkene, vil ikke nødvendigvis fungere på film.

Nicolai Cleve Broch skryter av jobben Frank Kjosås har gjort.

– Frank har laget en karakter som er stappfull av kjærlighet, men som ikke har noen kanal eller noe apparat for å få det ut. Det gjør ham ekstremt interessant karakter å være i nærheten av.

Oslomål på bånd. I rollene finner vi også Agnes Kittelsen som Barnums kjæreste Vivian. Mariann Hole spiller Barnum og Freds mor, mens Marianne Nielsen spiller bestemor. Jon Øigarden er Barnums far Arnold og Ola G. Furuseth spiller Barnums kompis Peder. Oskar Sandven Lundevold spiller Barnum som barn, og Vibeke Bugge og Henrik Holm spiller Vivian og Peder som barn.

– Da jeg fikk rollen, gledet jeg meg veldig til å jobbe med Nicolai Cleve Broch, sier Frank Kjosås.

– Men så viste det seg at vi kun har én scene sammen. Til gjengjeld storkoste jeg meg med å spille mot Ghita Nørby.

Selv om de to hovedrolleinnehaverne ikke spilte mot hverandre, var de stadig i hverandres tanker. Nicolai Cleve Broch måtte forholde seg til rollefiguren Fred og det han hadde gjort i Barnums barndom. Til gjengjeld gikk Kjosås med Nicolai Cleve Broch på øret til og fra jobb. Broch leste nemlig inn alle replikkene hans på oslodialekt, så Kjosås, som kommer fra Hardanger, kunne forsikre seg om at uttalen ble helt riktig.

– Jeg ville at det skulle være helt korrekt. Dessuten har Nicolai en veldig behagelig stemme å høre på, sier Kjosås.

Men det holdt på å gå galt. På et tidspunkt leste Broch inn «skinkeskolen» i stedet for «sinkeskolen».

– Men du tok deg i det, ler Kjosås.

I trygge hender. Forfatter Lars Saabye Christensen syns alltid det er rart å se bøkene sine bli filmatisert.

– Du sender barnet ditt hjemmefra, og så kommer det hjem med nye klær, nye venner, nye vaner og det hører på ny musikk, sier Saabye Christensen.

– Jeg har aldri som mål at bøkene mine skal bli filmatisert, og jeg har tenkt meg godt om i mange år før jeg sa ja til dette, forklarer han og understreker at han sa ja fordi det er et team han har tillit til.

Saabye Christensen har holdt seg på en armlengdes avstand i prosessen, men hadde ett sterkt ønske, som etter hvert ble til et premiss.

– Jeg ville at Ghita Nørby skulle spille en av de kvinnelige rollene. Og det fikk jeg, sier Saabye Christensen.

Han er nå sikker på at han kan ha sjelefreden i behold og at fortellingen er i trygge hender.

– Jeg er veldig knyttet til stoffet, og jeg står midt inni det, så det er veldig vanskelig for meg å se det utenfra, sier Saabye Christensen.

– Skuespillerne har skapt sine karakterer med sin menneskelighet, og det er bevegende å se. Og jeg er glad for at jeg kunne bli beveget.

Visuelt univers. Serien er produsert av Monster for NRK, og regissør Per-Olav Sørensen forteller at Halvbroren er en av de første norske seriene som har et filmatisk preg.

– Jeg tror den er solgt internasjonalt fordi vi har prøvd å løfte den til et høyt nivå, sier Sørensen.

Han skryter av jobben manusforfatter Mette M. Bølstad har gjort med Lars Saabye Christensens tekst.

– Hun har overført historien til et visuelt univers. I boka ligger dramatikken i språket, i fjernsyn ligger det i bildene, sier Sørensen.

– Historien har veldig mange strekk uten ord, og faren er at man prater i hjel og overfortolker. Manusforfatteren har laget et manus som stoler på at bildene gjør jobben.

Også Nicolai Cleve Broch skryter av manuset.

– Jeg syns at Mette er helt rå. Hun er tro mot romanen, men samtidig ganske freidig. I boka er det mye som forstås, men som aldri nevnes direkte. Det kan fremheves i filmatiseringen uten at det overforklares.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur