Bøker

Den samiske urkraften

Du kan ta et menneske vekk fra bygda, men du kan ikke ta bygda vekk fra mennesket. Maren Uthaugs «Sånn ble det» handler om denne sannheten, i samisk støpning.

Knut flytter nordover og møter den 
samiske Rihtta. De får en datter, Risten. Hun vokser opp i et miljø der særlig bestemoren Áhkku står for den samiske delen av oppdragelsen: Myter om underjordiske vesener går hånd i hånd med Læstadius
-teologi og hat til det norske. Den lille, kunstneriske jenta er mottakelig og tilpasser seg lett bestemorens verdenssyn. Risten bærer sølv på seg så hun skal være beskyttet. Hun lærer seg kvenske bønner for å holde maktene på avstand.

Men når Knut går fra kona si, tar han Risten med seg og flytter til Danmark. Den sju år gamle
 Risten rykkes vekk fra sine samiske røtter. Hans nye og vennlige kjæreste Grethe blir en ekstramor som gjerne vil være som en ekte mor for Risten. Hun har også tatt til seg den vietnamesiske flyktninggutten Niels, og de to barna vokser opp i eksil: Risten er borte fra sine samiske røtter, 
Niels fra de vietnamesiske.

Uthaug skildrer det nyforelskede paret med stor 
komikk, fordi den småborgerlige idyllen til stadighet blir torpedert av de to uregjerlige barnas viltre påfunn.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Slående stil

Uthaug har en slående og karakteristisk stil. Hun skriver rått, ja, nesten fandenivoldsk, uten dikkedarer av noe slag, med innslag av burlesk humor. Skildringene av den egenrådige Risten er svært gode. Risten er en samisk Pippi Langstrømpe. Assimileringsforsøkene gjør skade på henne, hun er rykket opp fra det samiske. Men hun lar seg ikke kue.

I utlendighet i Danmark går Risten ikke av veien for å lage seg sine egne regler: I ledtog med den mer uskyldige «broren» Niels regjerer hun i hjemmet, bak de voksnes rygg, med hyppig innslag av tyveri og løgner. Selv om de komiske innslagene dominerer, er dette også en sørgelig historie. Det er tydelig for alle andre enn de to voksenpersonene at det å rive jenta vekk fra moren og sin samiske familie har vært alt annet enn heldig.

Selv om Risten ikke bevisst savner det samiske, lever hun i sin egen urtilværelse, og trives best når hun får tegne og bo sammen med hunden i uthuset, i flere måneder. Parallellene til det samiske livet i gammen, tett på jorda, utenfor det borgerlige hjemmet der man bygger et bolverk mot naturen, mot naboene, mot samfunnet for å verne kjernefamilien, er åpenbar: Risten bryter med de kulturelle og sosiale konvensjonene, og bygger seg sitt eget univers, tett på naturen og dyrene. Hun er samejenta i uthuset (gammen), umulig å presse inn i det danske småbylivet.

Det samiske er festet i henne, og verken kan eller skal fjernes.

Briljerer

Uthaug har skrevet en meget god debutbok, og oversetter Eivind Lilleskjæret har smidig fornorsket den danske utgaven. Grunnen til at romanen bærer er skildringene av Risten og den presise omgangen med tematikken biologisk og kulturelt opphav. Behandlingen av det fremmede vs. det kjente er svært god.

Uthaug briljerer i møtepunktet mellom det samiske, det danske og det norske. Risten lyser opp i all sin selvstendighet og karakterfasthet. Og når det biologiske og kulturelle eksilet går mot en slutt – som voksen drar Risten tilbake til Finnmark for å møte sin biologiske mor – får fortellingen en ny vri: Den kjølige, tørre Finnmarkslufta, fjellet og vannene vekker barndommen til live. Hun hadde glemt hvor vakkert alt var, men «det er tungt å komme hjem når man ikke hører til». Moren har savnet henne, men bitt det i seg: Den hardheten og kamplysten som preger Risten, kommer fra morssiden.

Risten kommer i kontakt med det samiske igjen. Når moren dør, nøster hun opp i den egentlige forhistorien sin. Oppdagelsene om bakgrunnen hennes er sjokkerende, og mot slutten driver Uthaug den avslørende historien frem som i en skarp krimroman: Galskap og mørke krefter er i fri flyt. Løsningen på Ristens egentlige opphav blir like overraskende som trist.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker