Film

Ben-Hur 
spilles inn 
på nytt

En ny versjon av den legendariske filmen Ben-Hur spilles i disse dager inn i Roma. Den kan fort fremstille en Jesus som sier «don’t worry, be happy», i stedet for «vend om!», frykter filmviter.

Bølgen med bibelfilmer får en ny topp med den første Ben-Hur-filmen hvor det er lov å vise Jesu ansikt. De første opptakene til filmen som skal ha verdenspremiere 26. februar 2016, begynte for tolv dager siden i Roma.

Rollen som Judah Ben-Hur spilles av Jack Huston, kjent fra TV-serien «Boardwalk Emp­ire». Det ventes ikke noe mindre oppmerksomhet rundt den 39 år gamle brasilianske stjerneskuespilleren Rodrigo Santoro, som spiller Jesus.

– At Jesus nå viser ansikt og får en tydelig fysisk tilstedeværelse, er kanskje den største forskjellen mellom nyoppsettingen og den verdensberømte versjonen fra 1959 – og de to andre versjonene før denne. Ved at avstanden til Jesus blir borte, forsvinner fort også ydmykheten til ham. Jesu budskap kan fort bli «don’t worry, be happy» i stedet for «vend om!», sier filmviter Kjartan Leer-Salvesen.

LES MER: Actionhelter fra Bibelen

For tydelig Jesus

Teologen og læreren ved Høgskulen i Volda har skrevet boken Fra glansbilde til antihelt. Jesus på film.

– Sensurforbudet mot å vise Jesu ansikt på film fra 1913, ble strengt overholdt i Hollywood fram til det ble opphevet tidlig på 1960-tallet. Fra og med ­Jesus Christ Superstar-filmen, har ­regissørene vært mindre ærbødige når de har framstilt Jesus. Han har noen ganger blitt som en superhelt, men oftere vært svak, lidende og menneskelig. Det siste blir nok tilfelle i den nye Ben-Hur-filmen også.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ved å fremstille en tydelig ­Jesus-skikkelse, tror Leer-Salvesen man mister et viktig aspekt.

– Tidligere Jesus-filmer var mer rettet inn mot hvordan ­andre menneskers liv ble forandret gjennom et møte med ham. Nå har en atskillig mer ­dominerende og karismatisk Jesus blitt så synlig, at det ­reduserer virkningen han har på andre mennesker.

– Hvordan da?

– En direkte fremstilling av Jesus, på bekostning av det indirekte, vil i mindre grad appellere­ til seerens fantasi og forestillingsevne. Ved bare å skimte det guddommelige, er det lettere å dikte videre med sitt eget liv og sin egen tro. ­Nyere Jesus-filmer blir for eksplisitte.

LES MER: Moses med forklarlege under

Mangfoldig Jesus

At Hollywood velger å lage filmer hvor Jesus og andre bibelske personligheter er blitt stadig mer gjenkjennelige, overrasker ikke Leer-Salvesen.

– Personene blir lettere å like, for eksempel ved at de deler våre menneskelige verdier.

Kjartan Leer-Salvesen synes ikke Jesus i nyere filmversjoner i tilstrekkelig grad utfordrer de rike blant oss. Et eksempel på en likevel utfordrende Jesus-film, om enn på et annet felt, mener han er Martin Scorseses Jesu siste fristelse.

LES MER: Hollywood vender seg til Bibelen

– Den filmen provoserte mange, og det kan jeg forstå. Det er anstøtelige scener der. Samtidig stilte den viktige spørsmål som flere andre Jesus-filmer ikke gjør. Den tok også på alvor at Jesus hadde et fritt valg.

Teologen fra Volda mener bildet av en mangfoldig Jesus er både sunt og viktig.

– Ved å bygge på ulike bibelske fremstillinger av Jesus i de fire evangeliene, får vi til sammen ett stort Jesus-bilde, i stedet for en flatere og forenklet enkeltversjon.

LES MER: Bibelen er allemannseie

Vår egen historie

Ben-Hur fra 1959 solgte billetter for 147 millioner dollar, og vant elleve Oscar. Bare Ringenes Herre: Atter en konge og Titanic har­ ­senere vunnet like mange slike priser.

– Suksessen skyldtes at filmen var godt laget, og at den viste vår egen historie, som betyr mye for mange av oss. 1959-versjonen av Ben-Hur ble også ikonisk fordi det var en storsatsing med utallige statister, imponerende filmsett og vakre farger, sier Leer-Salvesen.

LES MER: Bibelsk popkultur

Bare de siste par årene har vi hatt bibelfilmer som Noah, Heaven Is For Real, Son Of God, Left Behind og Exodus: Gods And Kings. Produsentene bak den nye Ben-Hur-filmen, Mark Burnett og Roma Downey, stod også bak miniserien The Bible.

– Hvorfor har bibelfilmene tatt så til de grader av?

– Det går litt i bølger, men nå er det en stor bølge. Filmprodusenter synes nok i stadig større grad at bibelsk tematikk er et viktig bidrag i karrieren deres. Særlig i USA, hvor de fleste slike filmer blir laget. Den nye Ben-Hur-filmen blir nok ikke den siste innenfor sjangeren, sier Kjartan Leer-Salvesen.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film