Bøker

Barnebok like bra på lesebrett

Nå kan du lese barnebøker på pc, mobiltelefon, tv og lesebrett.

Vårt Land har anmeldt Gyldendals første barnebok-applikasjon og Cappelen Damms Levende bok.

Det gjelder å følge med i tiden. Gyldendal og Cappelen Damm har kommet med hver sin barnebok-versjon beregnet på diverse skjermer. Alt sammen kjente barnebøker i nye omgivelser: Gyldendals er en høytlesningsapplikasjon for Ipad og Iphone, Cappelen Damm har gitt ut cd-er der historien, lest av forfatteren, kan leses på pc, mobiltelefon og Mp3-spiller med skjerm. Denne anmeldelsen er basert på en lesning på Ipad, og handler mer om leseopplevelsen enn det rent tekniske aspektet ved utgivelsene.

Lese selv. Tor Åge Bringsværds bok om trollet Tambar er første norske barnebokapplikasjon for Ipad og Iphone. Det er Bringsværd selv som leser boken. I den grad det sømmer seg å bruke gamle begreper, har boken 16 oppslag, og kan leses med eller uten tekst alt etter hvilken vei man holder Ipaden. Lisa Aisatos fargesterke og detaljrike illustrasjoner fyller sidene, og illustrasjonene i oppslagene vises i en form for halvbilder slik at man ikke ser hele bildet med en gang, det avsløres litt etter litt. Smart valg for medievante små barneøyne, samtidig rolig og fint.

Tambar er et troll kan leses på to måter. Enten ved hjelp av autoplay, at boken går videre av seg selv – eller man kan bla selv ved å dra bildet videre. Slik kan barna bla frem og tilbake, studere illustrasjonene nærmere eller høre noe morsomt en gang til. Dermed kan de minste få en fullverdig leseopplevelse selv om de ikke har lært bokstaver ennå.

Zoom. Både Gyldendal og Cappelen Damms utgivelser er høytlesningsbøker med bilder, der forfatteren leser selv. Cappelen Damms Levende bok kan settes rett i pc-en og via den lastes ned til Ipad og mobil. Den kan også settes i dvd-anlegget på bilen og vises til baksetebarna. Myggsprayen starter med en blid Bjørn F. Rørvik som sier hei, viser frem boken sin og begynner å lese. Resten av tiden ser vi Per Dybvigs illustrasjoner i relativt tette, bevegelige bilder. Det skiftes mellom utsnitt, zoomes nærmest kontinuerlig og hoppes frem og tilbake mellom bildene. Ikke masete, men Dybvigs illustrasjoner kommer ikke helt til sin rett. De ser bedre ut i papirboken, der er fargene sterkere og strekene tydeligere. Det er heller ikke like enkelt å bla frem og tilbake i historien for en barnefinger. Dermed blir brukeren tilskuer i større grad.

Voksen overflødig? Nye publiseringsplattformer kaller likevel frem nostalgi. De som husker Barne-tv-programmet God bok med Minken Fosheim og Øivind Blunck, kan mimre fritt. Også åttitallets utgivelser med bøker og kassetter der det kom et «pling!» hver gang man skulle bla om, er heller ikke en urimelig sammenheng.

Men mest av alt er dette en ny måte å lese barnebøker på. Gjør det den voksne overflødig?

Tja. Man kan jo lese en Ipad-bok sammen? Men kommer vi til å gjøre det? De digitale barnebøkene er noe et barn gjerne kan holde på med for seg selv på samme måte som det sitter og spiller Nintendo. Det kan lese boken på kafe, på venteværelser eller sammen med venner. Det trengs ingen voksen for å oppleve en slik bok.

Intimt. Men det erstatter ikke å klyve opp på fanget til en voksen og bli lest for eller det å lese bok sammen. Det er nok heller ikke meningen. En papirbok aktiverer både barn og voksen, den fordrer fellesskap og gir en intim opplevelse en Ipad-lesning trolig aldri får til. Men både fem- og sjuåringen i heimen har kost seg under testingen av de nye bøkene. Barna liker dem, og det er en spennende måte å oppleve bøker på. Samtidig ble sjuåringen kjempeglad da han oppdaget at Myggsprayen også fantes som vanlig bok i bokhylla. Av de to er det boken om Tambar som gir mest bokfølelse. Parallellen til bildebøkene med sidene som sklir og barnet som selv kan bla, er det nærmeste man kommer bok på skjerm – samtidig som skjermens touchfunksjon blir en naturlig del av lesningen.

Teknisk. Til slutt litt om det tekniske: Gyldendals app oppleves mest som teknisk nyvinning fordi den aktiverer brukeren. Appen er enkel og intuitiv å ta i bruk og kan kjøpes på nett. Cappelen Damms levende bøker må du til bokhandelen for å kjøpe på cd for så å laste ned om du ønsker å ha den på telefonen, for eksempel. Nedlastingen var relativt knotete, men det gikk til slutt. Men den passiviserer brukeren. "Vi kunne bare sitte der," sa sjuåringen om Cappelen Damms utgivelse.

Til tross for at man kan lese Cappelen Damms Levende bok-utgivelser både på pc-, tv- og mobilskjerm, er nok Ipad en av de beste digitale plattformene for bildebøker. Formatet gir god plass til illustrasjonene, og det er viktig. Tekniske utbedringer kommer helt sikkert til å komme i en rasende fart.

Og det skulle ikke forundre om slike utgivelser stimulerer til å plukke frem mer fra den vanlige bokhylla.

Les mer om mer disse temaene:

Karen Frøsland Nystøyl

Karen Frøsland Nystøyl

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker