Kultur

Ateist får støtte til film om bønn

Regissør Lars Petter Gallefoss er tildelt 607.500 kroner i tilskudd til dokumentarfilmen Bønn.

Ideen fikk han under opptak til NRK-serien om norsk bistandsarbeid, Den gode viljen, i Jalalabad i Afghanistan.

– Vi filmet folk fra Redd Barna som lærte opp mullaer i likestilling. De samlet seg i bønn, og det oppstod et utrolig vakkert, visuelt scenebilde. Å høre mullaer be for fred – i et land så preget av religiøs strid var uhyre interessant, og gjorde inntrykk, forteller regissøren.

De var også på misjonssykehuset Haydom i Tanzania, der det fremkom et tilsvarende bilde.

Nysgjerrighet

– Det var fascinerende å se fellestrekkene og følelsene i menneskers ansikt – mens de var i samtale med sin Gud, forteller Gallefoss.

LES OGSÅ: Dette er verdas minst religiøse land

Disse scenene vakte nysgjerrighet hos Gallefoss.

– Religion er dessverre en kilde til splid mange steder i verden, men det finnes også et felles budskap som i stor grad handler om kjærlighet, sier Gallefoss som selv er ateist.

Forutsigbart

– Jeg definerer meg som tolerant ateist. Det finnes nok dokumentarfilm av intolerante filmskapere. De blir fort uinteressante og forutsigbare, fordi de stort sett er ute etter å bevise sin forhåndsbestemte konklusjon, mener Gallefoss, som tenker at dette er et felt der det er interessante filmfortellinger å hente ut.

Filmen er på fortsatt på idéstadiet, og det eneste reisemålet som er spikret er Jerusalem.

LES OGSÅ: Like mange muslimer som kristne i 2050

NRK-serier

Lars Petter Gallefoss har tidligere regissert Lille Norge og Stormaktene (2015) og Den gode viljen (2013) som er vist på NRK.

– Disse dokumentarseriene viser et stort fortellertalent i sterk utvikling, sier kortfilmkonsulent i Norsk Filminstitutt, Kari Moen Kristiansen.

Hun har vært sentral i utvelgelsen av de fire filmene som får støtte fra talentprogrammet Nye veier, initiert av Norsk Filminstitutt.

Hun begrunner tildelingen slik:

– Lars Petter Gallefoss har en ide om å lage en utforskende dokumentarfilm om menneskers samtale med sin gud. Ved å være tilstede i hverdag og bønn på steder de fleste av oss ikke har tilgang til, vil regissøren å skape en stor fortelling om det som ligger til grunn for all religion og som gjør oss like, sier hun.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur